...
Spendrups går med i DLF:s initiativ för plastanvändning
Spendrups använder redan nu en hög andel återvunnen plast i PET-flaskorna till bland annat Loka.
”Vi arbetar aktivt med en allt mer cirkulär affärsmodell kring plast”, säger hållbarhetschefen Anna Lidström.

Spendrups Bryggeri meddelar att man ansluter sig till det initiativ kring plastförpackningar, som Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) startade tidigare i år. Målet med initiativet är att de plastförpackningar, som medlemsföretagen sätter på marknaden, och som omfattas av producentansvarsförordningen, ska gå att materialutnyttja senast år 2022.

”Redan idag arbetar vi på Spendrups aktivt med en allt mer cirkulär affärsmodell kring plast. Våra PET-flaskor ingår i det gemensamägda pantsystemet och hade 2017 en återvinningsgrad på 84 procent, vilket är bland de högsta i världen. Successivt har vi under flera år också ökat andelen återvunnen plast i flaskorna och har nu 50 procent återvunnen plast i våra PET-flaskor för vatten och läsk”, säger Anna Lidström, som är hållbarhetschef på Spendrups.

Utöver PET-flaskor använder Spendrups också plast i annat förpackningsemballage som krymp- och sträckfilm. Även den plastfilm, som omsluter exempelvis Lokas multipack av 33 cl PET-flaskor, är tillverkad av 50 procent återvunnet material.

”Vi ska vara stolta över att vi har ett så välfungerande pantsystem i Sverige. Tack vare detta kan vi idag använda en hög andel återvunnen plast i våra PET-flaskor för bland annat Loka och hoppas kunna utöka detta ytterligare, när kvaliteten tillåter det”, säger Anna Lidström.

Årligen köper Spendrups in cirka 5.400 ton PET och 1.400 ton annan plast. All plast, som Spendrups använder, är redan materialåtervinningsbar, och uppfyller alltså redan idag målsättningen för 2022.

”Vi jobbar nu aktivt för att öka andelen återvunnet material i det vi köper in. En utmaning i detta är tillgång till återvunnet material, som ofta är avhängigt av att flöden är så rena som möjligt” säger Anna Lidström.

”Vi har plastleverantörer som vill att vi skickar tillbaka vårt restmaterial till dem, så att de kan återanvända det. På det sättet kan de säkra att materialet är rent”, berättar Michael Hällström, som är inköpschef på Spendrups.

----------------------------------------------
N.B.: DLF:s plastinitiativ har tillkommit som en respons på den strategi för plastanvändning inom EU, som EU-kommissionen presenterade i januari i år (Läs HÄR)


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-09-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning bryggeri detaljhandel Dryckesförpackningar EU Miljö Övrigt PET Plast plastfolie Plastförpackningar Spendrups

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK