...
Fortsatt förvirring kring brasilianska Braskem...
Braskem är storproducent av oljebaserad polyeten och av den välkända sockerrösbaserade bioplasten I´m green.
”Vi överväger att ompröva vårt beslut att sälja Braskem”, säger Petrobraqs finanschef Rafael Grisolia.

Turerna kring storaffären mellan brasilianska plastgiganten Braskem och nederländska plast- och kemijätten LyondellBasell fortsätter och rykten och besked avlöser varandra. I slutet av juni verkade affären bli av: LyondellBasell och Braskems majoritetägare Odebrecht SA bekräftade att man förhandlade och senare skrev ansedda brasilianska ekonomitidningen Valor Econômico att en uppgörelse förväntas ske i mitten av oktober. Men nu hotar statliga brasilianska oljebolaget Petróleo Brasileiro SA (allmänt kallat Petrobras) och stor aktieägare i Braskem, att dra sig ur affären...

Odebrecht SA äger 50,1 procent av aktierna i Braskem och merparten av de andra aktierna – eller 47 procent – ägs av Petrobras. Och det verkar som alla kännare och insatta utgått från att Petrobras ”utan att knysta” skulle sälja sin stora aktieandel i Braskem, om en uppgörelse mellan Odebrecht SA och LyondellBasell kom till stånd, i synnerhet som Petrobras redan år 2016 aviserade att man var villig att sälja sitt aktieinnehav i Braskem.

Men nu säger Rafael Grisolia, finanschef i Petrobras, i en intervju med ansedda Bloomberg, att man ”överväger att ompröva sitt beslut att sälja Braskem”...

Enligt Grisolia är en försäljning för att lösgöra kapital mindre brådskande nu, än när man 2016 aviserade att man var beredda att sälja sin andel i Braskem. Anledningen till detta är det ökande oljepriset, som gjort att Petrobras finanser väsentligt förbättrats.

”Petrobras har nu tre alternativ att ta ställning till: sälja vår andel i Braskem till LyondellBasell tillsammans med Odebrecht, eller behålla våra Braskem-aktier eller utöva en företrädesrätt att köpa Odebrechts andel i Braskem”, sade Rafael Grisolia till Bloomberg och tillade att det mycket väl kan hända att det hela slutar med att Petrobras fördubblar sitt aktieinnehav i Braskem och på så sätt själv tar kontroll över bolaget.

Rafael Grisolia sade också till Bloomberg att Petrobras ännu inte fått något bud från LyondellBasell om att sälja sin andel i Braskem – och om ett sådant bud kommer, så kommer Petrobras att ha 60 dagar på sig att bestämma hur man vill göra.

Sista ordet är med andra ord inte sagt i denna (förmodade) affär mellan Braskem och LyondellBasell, som – om den blir av – skulle skapa en global plastjätte, framförallt inom produktion av fossil och biobaserad polyeten.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-09-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioplaster biopolyeten bioråvara Braskem förvärv Köp/Försäljning/Samgående LyondellBasell Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK