...
”Potatisplast 2”: Skalrester blir pommes frites-förpackning!
Av skalresterna från pommes frites-produktion kan man tillverka ett förpackningsmaterial, som kan användas till förpackningar för servering av pommes frites...

Potatisskalen blöts, pressas samman och torkas – och resultatet blir ett enkelt och helt organiskt ”plastmaterial” som kan formas till enkla förpackningar.

Efter användning kan ”skalstruten” bli till djurmat eller brytas ner och bli gödning för nya potatisar.

Tre italienska designers har utvecklat en nedbrytbar förpackning tillverkad enbart av de skalrester, som uppstår vid fabriksproduktion av pommes frites.

När de tre designerna Simone Caronni, Pietro Gaeli och Paolo Stefano Gentile fick veta vilka stora mängder potatisskal, som uppstår vid industriell tillverkning av pommes frites, fick de idén att försöka använda skalresterna till något nyttigt istället för att de bara ska slängas på deponier eller i bästa fall hamna i komposter.

Genom att blöta upp skalresterna, som till största delen består av stärkelse och fibrer, och sedan pressa samman och torka dem fick de fram ett ”plastliknande” material, som kan formas till enkla förpackningar som exempelvis konformade strutar i vilka man  kan servera – ja, just det: pommes frites!

Det organiska materialet tillverkas uteslutande av produktionsavfallet från pommes frites-tillverkning och är 100 procent biologiskt nedbrytbart. Det är också ätbart – om än kanske inte så aptitligt för människor, så fungerar det utmärkt som föda för fåglar och växtätande däggdjur. Och om inte ”skalstrutarna” får bli djurmat efter användning, så kan de alltid brytas ner och bli gödselmedel för exempelvis nya potatisar...


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-09-13

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK