...
”Potatisplast 1”: Prisbelönta engångsbestick av stärkelse
Av svenska innovationen ”Potato Plastic” – tillverkad av potatisstärkelse och vatten – kan man forma engångsartiklar som bestick, etc. (Bild privat)
Av materialet kan också tillverkas enkla förpackningar, som exempelvis den typ av små engångspåsar för salt, peppar, etc., som används inom fast food och food service.(Bild privat)

Designstudenten Pontus Törnqvist har gått till final i internationella designtävlingen James Dyson Award med sin innovation ”Potato Plastic”. (Bild fr Facebook)

Svenske designstudenten Pontus Törnqvist, som studerat industriell design vid Lunds universitet, har utvecklat ett plastliknande material av potatisstärkelse och vatten, som kan formas till engångsbestick och andra produkter.

Potato Plastic”, som Pontus Törnqvist kallar sitt innovativa material, består i princip enbart av potatisstärkelse och vatten. Genom uppvärmning uppstår en tjock vätska, som kan placeras i ”gjutformar” och genom ytterligare uppvärmning omvandlas till en fast formbar ”termoplast”. Materialet är biologiskt nedbrytbart och förmultnar helt efter några månader, om det hamnar ute i naturen. 

”Potato Plastic” kan användas för att forma engångsartiklar som bestick, etc. och även till förpackningar, som inte kräver lång livslängd.

Pontus Törnqvists ”potatisplast” är resultatet av ett examensarbete, som gick ut på att tillverka ett biologiskt nedbrytbart material. När Pontus utvecklade sitt material använde han spisugnen och annan utrustning hemma i studentköket i Lund för att uppnå de rätta produktionsförhållandena med temperaturer, etc...

Pontus Törnqvist och hans ”Potato Plastic” har vunnit den svenska upplagan av internationella ingenjörstävlingen James Dyson Award och går nu vidare till den internationella finalen i designtävlingen, vilken avgörs den 15 november. Och Pontus Törnqvist kommer att fortsätta sina studier i industriell design, men nu i Köpenhamn.. Och även där kommer han att ha ett tydligt miljöengagemang i sina studier.

”Jag känner att man har ett ansvar som designer nu, med alla problem som finns med miljön. Jag vill fortsätta jobba inom det fältet”, berättar Pontus Törnqvist i en intervju med P4 Göteborg.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-09-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial Bioplaster bioråvara design designer förpackningsdesign Förpackningsmaterial Förpackningsutveckling Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK