...
Första DuraSense-produkterna lanseras på svenska marknaden
Skärbrädor samt handtag till köksredskap är de första kommersiella produkterna i Stora Ensos biokompositmaterial DuraSense™.
”Med DuraSense™ optimerar vi användningen av träråvaran”, säger Patricia Oddshammar.

”De nya produkterna i biokomposit har samma egenskaper som köksredskap i plast”, säger Alexander Rosenlew.

De första kommersiella produkterna, som tillverkats i Stora Ensos biokompositmaterial DuraSense™, lanseras nu på den svenska marknaden. Produkterna är köksredskap för hushållsföretaget Orthex Group, vilka marknadsförs under varumärket GastroMax BIO.

Biokompositen DuraSense™ tillverkas vid Stora Ensos fabrik i halländska Hyltebruk och består av en mix av träfibrer och sockerrörsbaserad bioplast. Att plasten i Orthex köksredskap nu ersätts med ett material, som till 98 procent är biobaserat, innebär att koldioxidavtrycket för produkterna minskar med upp till 80 procent jämfört med nytillverkad fossil plast.

”Att minska mängden plast i samhället och ersätta den med förnybara och biobaserade material är något som sker gradvis. Stora Ensos biokomposit DuraSense™ är ett nytt och innovativt material. Träfibrerna som används i biokompositen är biprodukter från tillverkning av träprodukter och cellulosa, vilket innebär att användningen av virket optimeras”, säger Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten på Stora Enso.

Produkterna, som ingår i köksredskapsserien GastroMax BIO, är skärbrädor i olika storlekar samt stekspadar, smörknivar, osthyvlar, skalare, potatisstötat och burköppnare.

”De nya produkterna i biokomposit har samma egenskaper som köksredskap i plast: de är hårda, slitstarka, hygieniska samt tål maskindisk. Träfibrerna i biokompositen bidrar till att göra materialet starkare och hårdare”, säger Alexander Rosenlew, VD Orthex Group.

Läs mer om DuraSense™ HÄR


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-09-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Biomaterial Bioplaster bioråvara DuraSense Övrigt Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK