...
Populära Kartongmatchen ”exporteras” nu till Finland
Såväl svenska som finska skolbarn ska tävla i att återvinna förpackningar av dryckeskartong, när Kartongmatchen nu arrangeras både i Sverige och Finland. (Bild Tetra Pak)
”Alla kan återvinna mer och det är ett enkelt sätt att minska vår klimatpåverkan”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Nu är det dags för en ny säsong av Tetra Paks och Världsnaturfonden WWF:s populära skoltävling Kartongmatchen. Nytt för i år är att tävlingen även kommer att genomföras i Finland. Den finska upplagan körs parallellt med den  svenska under hösten fram till den 8 februari 2019.

Kartongmatchen – med mottot ”det är lätt och rätt att återvinna!” – är Sveriges största skoltävling och sedan starten år 2012 har närmare 200.000 förskolebarn och elever deltagit tävlingen och bidragit till att öka återvinningen av dryckeskartong i Sverige.

I Sverige återvinns ungefär var tredje dryckeskartong – en siffra som WWF och Tetra Pak vill öka genom att sprida kunskap och engagemang med hjälp av tävlingen Kartongmatchen. I förra årets upplaga av Kartongmatchen uppnådde de klasser, som deltog, en återvinningsgrad på nästan 90 procent - den högsta i tävlingens historia.

”Kartongmatchen är ett tydligt bevis på att man kan öka återvinningen genom att inspirera, sprida kunskap och skapa engagemang. Eftersom vi har sett motsvarande utmaningar i Finland med förhållandevis låg återvinningsgrad för dryckeskartong introducerar vi vårt beprövade koncept med Kartongmatchen även i Finland. Utökningen öppnar även upp för ytterligare en möjlighet för integrering av tävlingen i undervisningen då det då det nu ges möjlighet att även lära sig mer om sitt grannland, och om intresse finns har skolklasserna möjlighet att få en vänklass att utbyta erfarenheter med”, skriver Tetra Pak och WWF i ett pressmeddelande.

”Alla kan återvinna mer och det är ett enkelt sätt att minska vår klimatpåverkan. Återvinning bidrar till att vi använder naturresurser på ett långsiktigt hållbart sätt. Genom Kartongmatchen engagerar vi nästa generation att tidigt börja hushålla med jordens resurser. Eleverna får en också en chans att påverka sina föräldrar”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Nu går startskottet för lärare och pedagoger att anmäla sina klasser och förskoleavdelningar till årets tävling. Tävlingen drar igång nu och är öppen för alla förskolor och grundskolor (F-6). Varje barn får även stödja ett av WWF:s naturvårdsprojekt. Tetra Pak bidrar med en krona per anmäld deltagare.

”Att lämna sina förpackningar till återvinning är en konkret och vardagsnära sak vi alla enkelt kan göra för att bidra till en bättre miljö. Vi hoppas att ännu fler barn och elever kommer att engagera sig i år. Det är extra roligt i år eftersom vi har möjligheten att bjuda in barn i både Sverige och Finland och delta i de uppskattade uppgifterna som tävlingen innehåller”, säger Helena Lindh, projektledare för Kartongmatchen på Tetra Pak.

Kartongmatchen pågår från och med nu och fram till den 8 februari 2019. Huvudtävlingen avgörs i en introduktionsuppgift och tre ”matcher”, där deltagarna skall arbeta med återvinning både i skolan och hemma. Alla, som deltagit och klarat introuppgiften och de tre matcherna, får ett diplom av WWF och Tetra Pak för sin insats. Vinnare i Kartongmatchen utses genom lottning bland de som deltagit och klarat tävlingens uppgifter. De tre förstapristagarna i klasserna 4-6 vinner 10.000 kr till en klassresa. I förskolor och klasserna F-3 vinner man 10.000 kr till en grönare skola/förskola.

Så här gick Kartongmatchen förra gången – LÄS HÄR


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-09-27

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK