...
Mondi utvecklade återförslutbar förpackning till “Vossafår”-korv
Den nya återförslutbara förpackningen för Orklas “Vossafår” har utvecklats av Mondi.

För norska Orkla Groups räkning har pappers- och förpackningskoncernen Mondi utvecklat en ny, återförslutbar förpackningslösning för den i Norge välbekanta färdigskivade korvprodukten ”Vossafår”.

Den tidigare förpackningen för ”Vossafår” var försedd med en lättöppnad och avdragbar toppfilm, men den var inte återförslutbar, eftersom bottendelen i ”Vossafår”-förpackningen varit flexibel, vilket gjort det svårt för konsumenter att få en återförslutbar toppfilm att passa mot den mjuka underdelen och ge en tillförlitlig förslutning.

Utmaningen för Mondi var att modifiera den flexibla strukturen hos bottendelen och utveckla en speciell flerlagersfilm försedd med erforderliga barriärer. Det var viktigt att toppfilmen inte skulle ”krökas”  eller rulla ihop sig, när förpackningen och produkten hanterades i Orklas termoformningslinje.

”Det tog mer än två år av forskning, utveckling och tester innan Mondi och Orkla kom fram till en funktionell lösning, som båda parter gillade. Den nya förpackningen öppnas genom att den återförslutbara etiketten dras undan, varefter konsumen ten enkelt kan ta ut så många korvskivor som önskas och sedan återförsluta förpackningen genom att återplacera etiketten och trycka till”, säger Pål Wikstrøm, som är nordisk försäljningschef hos Mondi för konsumentförpackningar.

En stor fördel med Mondis nya återförslutbara lösning är att den fungerar även med flexibla bottendelar, typ sådan som redan användes i ”Vossafårs”-förpackningen. Konventionella återförslutningsbara toppfilmslösningar kräver en styvare bottenbana för att toppfilmens självhäftande lim ska ge en säker förslutning, som inte släpper in luft/syre. Med Mondis lösning eliminerar man behovet av styvare bottendelar och för Orklas del innebär det att man sluppit investera i en dyrare bottendel och i ändringar i produktionslinjen.

Mondi skriver i ett pressmeddelande att en stor del av utvecklingsarbetet av den nya förpackningen ägde rum vid Mondi Styria, som är Mondi filmextruderingsfabrik i Österrike, där man utvecklat såväl toppfilmen/etiketten som den nya flexibla bottendelen. För Orklas del har det endast behövts mindre justeringar för att kunna köra den nya förpackningen köras i befintliga produktionslinjer.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-10-01

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK