...
Danskt sugrör i aluminium som kan returneras och återvinnas
Danska Aluflams alu-sugrör kan tillverkas i olika längder och storlekar och är tänkta att återvinnas tillsammans med dryckesburkar och andra metallförpackningar.

Konventionella sugrör av plast är förklarade ”persona non grata” av EU och många länder och kommer sannolikt att försvinna från marknaden. Vi har tidigare skrivit om ett kinesiskt, delbart sugrör i metall, som skulle kunna ersätta plastsugrören (LÄS HÄR) och nu har ett danskt företag utvecklat ett tunt sugrör av aluminium, som inte bara skulle kunna ersätta plaströren utan dessutom returneras och återvinnas tillsammans med dryckesburkar av aluminium!

Det är det danska företaget Aluflam, som utvecklat det tunna alu-sugröret. I motsats till det kinesiska röret är det danska röret inte delbart utan det är snarare att jämföra med vanliga plastsugrör. Det danska alu-sugröret kan diskas och återanvändas, men tanken hos upphovsmännen är snarare att sugröret ska källsorteras som metallförpackning och återvinnas tillsammans med exempelvis dryckesburkar i aluminium.

”Vi har designat våra sugrör så att de utseendemässigt påminner om plastsugrör, men med längre livstid. Aluminiumet i rören är endast 0,4 millimeter tjock och vi kan tillverka dem i olika längder och storlekar”, säger Aluflams VD Peter Birck .

Aluflam har ett eget utvecklingscenter i Litauen och en extruderingsfabrik i Polen, som producerar aluminium. I fabrikerna har man testat och utvecklat alu-sugrören och anpassat dem till olika burkstorlekar.

”Vår tanke är att alurören ska kunna ingå i det existerande pantsystemet och återlämnas tillsammans med dryckesburkar och läskförpackningar”, säger Peter Birck, som också framhåller att man inspirerats av ett stigande intresse för det här konceptet från flera stora aktörer.

(Källa EmballageFokus/Packnews.dk)


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-10-03

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK