...
Svensk plattform kan påverka globala plaståtervinningen!
Sverige ska driva en internationell arbetsgrupp som kan komma att påverka hur plast återvinns i hela världen...
Kristin Geidenmark Olofsson, Trioplast, blir ordförande i den internationella gruppen. (Bild fr LinkedIn)

”Detta är stort. Nu gäller det bara att vi gör det mesta av det”, säger Johan Dahlgren, SIS. (Bild fr LinkedIn)

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp för global plaståtervinning. Gruppen ska verka inom Internationella Standardiseringsorganisationen (ISO). Beslutet togs under den årliga ISO-mötesveckan för plast, som nyligen hölls i Japan.

Ordförande i gruppen, som får namnet ”Mechanical and Chemical Recycling”, blir Kristin Geidenmark Olofsson, innovations- och hållbarhetschef på svenska plastkoncernen Trioplast.

”Vi har arbetat för detta i över ett års tid, så det är fantastiskt kul att vi gått i mål. Det har varit ett intensivt lobbyarbete”, säger Kristin Geidenmark Olofsson.

Ett tiotal länder har redan visat intresse för att delta, däribland Tyskland, Kina, Frankrike, Indien och USA. Gruppen kommer att fokusera på mekanisk och kemisk återvinning inklusive de steg, som kommer precis före återvinningen.

”Detta är stort. Sverige har skapat sig en plattform, som kan komma att påverka hur plast återvinns i hela världen! Nu gäller det bara att vi gör det mesta av det”, säger Johan Dahlgren, projektledare för plast vid SIS, Swedish Standards Institute.

För ett och ett halvt år sedan bildade SIS en svensk arbetsgrupp för miljöaspekter. Sedan dess har drygt 20 organisationer och över 30 experter anslutit sig till arbetet. I början av 2018 erhölls stöd från Naturvårdsverket vilket gjort den internationella etableringen möjlig.

Den internationella gruppens första uppgift blir att identifiera de största behoven av standarder inom området, vilket kommer att publiceras i den av Sverige initierade rapporten Plastics - Recycling - State of the Art Review and the Needs of Standards. Sedan ska standarden ISO 15270 Plastics - Guidelines for the Recovery and Recycling of Plastics Waste revideras för att bland annat uppdatera och sätta definitioner samt nomenklatur.

”Vad fokus exakt blir efter det, är inte bestämt, men troligtvis kommer det att handla om att utveckla nya kvalitetsstandarder, testmetoder, material- och produktspecifikationer, utvärderingskriterier och/eller processbeskrivningar för återvunnen plast. Design för plaståtervinning är också ett område som kan vara intressant”, säger Johan Dahlgren. 

SIS skriver i ett pressmeddelande att standarder inom plaståtervinning behövs för att organisationer enklare ska kunna ställa om och börja använda återvunnen plast i större utsträckning, vilket i sin tur leder till en mer hållbar plastanvändning. 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-10-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning ISO Miljö Naturvårdsverket Övrigt Plast plastavfall SIS Standarder Trioplast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK