...
Duni köper aktiemajoriteten i bioföretag ”down under”
Exempel på engångsprodukter från BioPak Pty Ltd.
”Ett förvärv som passar perfekt in i vår strategiska ambition att bygga upp en solid verksamhet i APAC-regionen”, säger Johan Sundelin.

Duni AB förvärvar 75 procent av aktierna i BioPak Pty Ltd från entreprenörerna Gary Smith och Richard Fine. BioPak är en ledande leverantör av hållbara engångsförpackningar för matservering i Australien och Nya Zeeland. Förvärvet konsolideras inom Dunis affärsområde New Markets från och med mitten av oktober 2018.

BioPak, som startades 2006 med målet att erbjuda det mest hållbara och bäst miljöanpassade sortimentet för förpackningar på den australiensiska marknaden, har snabbt vuxit till att bli marknadsledare inom sitt område genom ett eftertraktat sortiment, byggt på fibrer, kartong och bioplaster.

BioPak har en stark tillväxttakt och har idag 26 anställda med en årlig omsättning på cirka 385 miljoner kronor.

Duni skriver att köpeskillingen uppgår till cirka 410 miljoner kronor för 75 procent av aktierna. och ryms inom nuvarande låneavtal. Det finns en tilläggsköpeskilling på 24 miljoner kronor för ytterligare fem procent av aktierna efter två år samt en köp- och säljoption för resterande 20 procent av aktierna fem år efter förvärvet. Köpeskillingen för de återstående 20 procenten är beroende av företagets tillväxt och lönsamhet under de kommande fem åren.

BioPak Pty Ltd, som har tre dotterbolag, kommer även fortsättningsvis att marknadsföras under sitt egna varumärke BioPak och vara ett fristående bolag i Duni-koncernen. Bolagets grundare kommer fortsatt att vara aktiva i bolaget och ingå i ledningsgruppen. 

”Detta förvärv passar perfekt in i vår strategiska ambition att ha en stark tillväxt inom området hållbara förpackningar och bygga upp en solid verksamhet i APAC-regionen”, säger Johan Sundelin, VD för Duni.

Duni skriver i ett pressmeddelande att aktierna i brittiska Kindtoo Ltd, med handelsnamnet Biopac UK, som Duni förvärvade i februari i år (läs HÄR), förs över till BioPak Pty Ltd på grund av synergier vad gäller produktsortiment och marknadsinriktning. Biopac UK kommer dock även fortsättningsvis att konsolideras inom affärsområdet Meal Service, eftersom det är verksamt på den europeiska marknaden.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-10-15

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK