...
Global konsumentorganisation gör tummen ner för EU:s plastpolitik
”Straffa inte EU:s konsumenter för föroreningar som orsakas av konsumenter i andra världsdelar”, säger CCC:s VD Fred Roeder.

Den globala konsumentorganisationen Consumer Choice Center (CCC), med huvudsäte i Arlington, Virginia, USA och som representerar konsumenter i mer än 100 länder, gör tummen ner för EU:s förslag till direktiv om förbud mot vissa plastprodukter.

”Medlemsländernas EU-ambassadörer borde stå upp för konsumenterna i sina respektive länder i stället för att följa EU-kommissionens och EU-parlamentets missvisande plastpolitik. Ett förbud mot engångprodukter av plast som dryckesbägare, sugrör, bomullspinnar, mm. löser inte det faktiska problemet med de fruktansvärda föroreningarna av världens hav och oceaner”, säger CCC:s VD Fred Roeder i ett uttalande.

I sin argumentation framför Fred Roeder att EU svarar för över 20 procent av världens ekonomiska produktion, men bara bidrar med en procent till de marina plastföroreningarna.

”Inom EU borde man istället för förbud mot utvalda plastprodukter fokusera på att öka återvinningsgraden av plast och att tillämpa befintlig lagar mot nedskräpning”, säger Fred Roeder.

EU borde också driva på de stora oceannedskräparna som Kina, Indien, Indonesien, Brasilien, med flera att följa vedertagna miljöstandarder och stifta effektiva lagar mot nedskräpning, enligt Fred Roeder.

”Europeiska konsumenter har gjort sin läxa och visar respekt för vår miljö. Det finns inget behov av att straffa EU:s konsumenter för föroreningar, som orsakas av beteendet hos konsumenter i länder i andra världsdelar”, säger Fred Roeder.

N.B.: Svenska bransch- och arbetsgivarorganisationen IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige), som bland annat representerar plastbranschen i Sverige, har tidigare framfört liknande kritik mot EU:s plastpolitik. Läs HÄR!

Konsumentorganisationen Consumer Choice Center är verksam i flera länder och säger sig representera konsumenter och gräsrötter i mer än 100 länder. Läs mer om CCC HÄR.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-11-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Engångsförpackningar EU Miljö Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK