...
Svenska Retursystem minskar klimatavtrycket i ”rundturerna”
Koldioxidutsläppen har minskat med 15 procent för varje ”rundtur” som en returlåda gör i systemet. Bilden visar returlådor i automation hos Everfresh i Helsingborg.
”Den totala minskningen för branschen är över 1.500 ton CO2e på ett år”, säger Anna Elgh.

Svenska Retursystems uppdrag är att effektivisera och miljöanpassa dagligvarubranschens livsmedelsflöden. Under det senaste året har utsläppen av CO2e minskat med 15 procent per rundtur som en returlåda snurrar i retursystemet.

”Vår drivkraft är att utveckla så enkla, effektiva och hållbara lösningar som möjligt för dagligvarubranschen. Varje dag skickar vi ut över 500.000 returlådor i systemet, så en minskning av utsläppen med 15 procent per rundtur och låda innebär en minskning för branschen med över 1.500 ton CO2e på ett år”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Tack vare en ökad andel förnybar energi vid tillverkningen och en förlängd livslängd på returlådorna har klimatavtrycket från en rundtur för en returlåda minskat från 72 till 61 gram CO2e.

Returlådorna tillverkas i Storbritannien och Svenska Retursystem för en kontinuerlig dialog med sina leverantörer om vikten av att öka andelen förnybar energi. Under det senaste året har en dramatisk förbättring skett hos leverantören av returlådor, som ökat sin andel förnybar energi från 30 till 84 procent.

Att förlänga livslängden på returlådorna för att slippa tillverka nya lådor är också avgörande för systemets hållbarhetsprestanda. Genom fysisk kontroll av beståndet av lådor har Svenska Retursystem konstaterat att livslängden är minst 15 år i snitt. Detta har uppnåtts genom effektiva lagningsmetoder och en god hantering i hela varuflödeskedjan.

Grundidén med retursystemet är att dagligvarubranschens distribution ska ske i gemensamma returpallar och returpallar, som kan användas om och om igen. Svenska Retursystems lådor tillverkas av tålig, återvinningsbar plast. När en returlåda är trasig och inte längre går att laga, mals plasten ned och återanvänds för tillverkning av nya returlådor i en sluten cirkulär affärsmodell.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-11-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Miljö Övrigt Plast Plastförpackningar retursystem Storbritannien Svenska Retursystem

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK