...
Tetra Pak i samarbete med återvinningsjätten Veolia
David Cox, Senior Executive Director, Veolia, t.v. och Mario Abreu, Vice President Sustainability, Tetra Pak, gläds över det kommande samarbetet.
”Allt material från dryckesförpackningar kan helt återvinnas till något nytt och användbart”, säger Lisa Rydén, Recycling Director, Tetra Pak.

Schematisk skiss över hur den 100-procentiga återvinningen av Tetra Paks vätskekartongförpackningar ska gå till med hjälp av partnerskapet med Veolia.

Tetra Pak har inlett ett samarbete med globala återvinningsjätten Veolia, som innebär att senast år 2025 ska samtliga beståndsdelar i Tetra Paks vätskekartongförpackningar inom EU samlas in och återvinnas.

Tetra Paks vätskekartongförpackningar består i normalfallet av 75 procent vätskekartong, 20 procent plast och fem procent aluminiumfolie. Mycket av vätskekartongen återvinns redan i dag och blir till nya kartongprodukter, medan återvinningen av plastförslutningar och de så kallade PolyAl-barriärskikten av plast och alufolie inte alls ligger på samma nivå.

Men med samarbetet med Veolia vill Tetra Pak nu ändra på det förhållandet och försäkra sig om att hundra procent av de ingående materialen i vätskekartongförpackningarna samlas in och återvinns.

”Allt material från dryckesförpackningar kan helt återvinnas till något nytt och användbart. Utmaningen nu blir att återvinna PolyAl-materialen och omvandla dem till nya värdefulla produkter”, säger Lisa Rydén, Recycling Director, Tetra Pak.

Partnerskapet med Veolia innebär att plastförslutningar och extraherad och återvunnen PolyAl ska behandlas i särskilda anläggningar och omvandlas till råmaterial för applikationer inom plastindustrin. Insamling och återanvändning av plast och PolyAl-material väntas fördubbla det totala värdet av återanvända vätskekartongförpackningar, vilket gör värdekedjan för insamling och återvinning mer effektiv och genomförbar.

Samarbetet mellan Tetra Pak och Veolia kommer att inledas inom EU och sedan utvidgas till andra marknader runt om i världen.

”Vi är stolta över detta partnerskap med Tetra Pak, som förenar vår resurshanteringskompetens med Tetra Paks förpackningsmaterialkompetens. Genom att förbättra insamling, teknik och processer kommer vi att utveckla en miljövänlig och ekonomiskt hållbar lösning för återvinning av PolyAl, först i EU och sedan i Asien”, säger Laurent Auguste, Senior EVP Development, Innovation & Markets hos Veolia.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-11-22

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK