...
Holländskt insamlingssystem samlar in plast i Stilla Havet
Den första ”plastfällan” – kallad System 001 – är nu på plats i Stilla Havet.
Grundare av organisationen Ocean Cleanup är holländska studenten och innovatören Boyan Slat vars idéer och visioner om hur världshavens plastavfall ska kunna samlas in nu håller på att bli verklighet!

Den ideella Rotterdam-baserade miljögruppen Ocean Cleanup har startat ett insamlingsprojekt i Stilla Havet, där en U-formad flytande ”fälla” fångar in plastavfall i och strax under vattenytan.
Projektet försiggår i det område i norra Stilla Havet som kallas ”Great Pacific Garbage Patch” och där ofantligt stora mängder plastavfall och andra sopor flyter omkring. 


Ocean Cleanups flytande ”System 001”, som den första anordningen kallas, är drygt 600 meter lång och konstruerad så att den med hjälp av vindar och strömmar bildar en U-formad ”fälla”, när den flyter fram.. Den är också försedd med en ”kjol” av polyesterväv, som hänger ner under vattenytan och samlar in plastavfall ner till tre meters djup.

Insamlingssystemet bogseras ut till insamlingsområdet av fartyg och lämnas sedan ”vind för våg” att samla in plastavfallet. Systemet är försett med olika typer av kameror, kollisionsövervakare, sensorer, etc. och genom satellitövervakning kan personal i en landbaserad central hela tiden notera var ”fällan” finns och hur mycket plastavfall och andra sopor den samlat in. När mängden är tillräckligt stor, skickas specialutrustade fartyg ut, som med ”snörpvadsteknik” samlar in det koncentrerade plastavfallet och transporterar det till land för vidare hantering.

System 001 anses vara världens första storskaliga oceanrensningssystem. Den flytande ”plastfällan” förväntas under första året samla in cirka 70 ton plastavfall, som sedan förhoppningsvis kan återvinnas. Om projektet blir framgångsrikt hoppas man kunna skapa en flotta av 60 stycken liknande flytande ”plastfällor”, som i så fall på fem år skulle kunna samla in hälften av de enorma plastavfallsmängderna som flyter omkring i Great Pacific Garbage Patch mellan Kalifornien och Hawaii.

Organisationen Ocean Cleanups förhoppning är att systemet ska kunna vara utplacerat i full skala i Stilla havsområdet år 2020 och längre fram även i förorenade områden i Indiska Oceanen och Atlanten. Gruppen hoppas att man ska kunna finansiera de storskaliga projekten genom intäkter från försäljning av insamlad plast.

HÄR kan du se en kort video, som förklarar principen bakom ”plastfällan”.

PS. Grundare till och drivande kraft bakom organisationen Ocean Cleanup är holländaren Boyan Slat, som redan som 19-åring år 2013 presenterade sina idéer och visioner om hur världshavens plastavfall skulle kunna samlas in. LÄS HÄR!


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-11-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Boyan Slat Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar världshav

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK