...
Stora Enso och Sulapac har utvecklat sugrör av träfiber
Stora Ensos och Sulapacs förnybara och nedbrytbara sugör är tillverkade av Sulapacs träfiberbaserade biokompositmaterial.

”Vårt sugrör har potentialen att bli en riktig ´game changer´”, säger Suvi Haimi. (Bild Olga Poppius)

Stora Enso och finska startupföretaget Sulapac samarbetar för att utveckla ett förnybart och biologiskt nedbrytbart sugrör, tillverkat av Sulapacs träfiberbaserade biokompositmaterial. 

På startupeventet ”Slush 2018”, som pågår i Helsingfors 4 och 5 december, lanserar Stora Enso och Sulapac en demoversion av ett hållbart sugrör, baserat på Sulapacs biokompositmaterial, som består av träfiber och naturliga bindemedel.

Sugrören, som har produktion i industriell skala som mål, är utvecklade som ett förnybart alternativ till traditionella plastsugrör. De är utformade för att vara återvinningsbara i industriell kompostering och biologiskt nedbrytbara i havsmiljö.

”Det här är ett viktigt steg för Stora Enso i vårt långsiktiga mål att gradvis ersätta fossilbaserade material med förnybara lösningar. Vårt samarbete med Sulapac är ett utmärkt exempel på vad vi kan uppnå genom partnerskap, som driver innovationsarbetet framåt för att skapa hållbara lösningar i bioekonomin”, säger Annica Bresky, chef för divisionen Consumer Board hos Stora Enso.

I maj 2018 tecknade Stora Enso ett teknikutvecklingsavtal med Sulapac för att licensiera deras material och teknik (Läs HÄR). Utvecklingen av sugrörsdemon är ett resultat av detta samarbete mellan Stora Enso och Sulapac och kompletterar Stora Ensos omfattande biokompositportfölj.

”Miljömedvetenhet är en viktig drivkraft, när konsumenter gör sina val och våra kunder vill ha hjälp med att ersätta icke förnybara material. Olika biokompositlösningar, som förnybara lock och tillslutningar och sugrör, kommer att komplettera vår egen konsumentkartongsportfölj och skapa mervärde för våra kunder”, säger Hannu Kasurinen, ansvarig för vätskeförpackningar och kartong hos Stora Enso. 

Sulapacs material fungerar i befintliga extrusionsanläggningar och målet är att sugrören ska vara kommersiellt tillgängliga under andra kvartalet 2019.

”Vi är glada att i dag kunna lansera en demoversion av ett återvinningsbart, mikroplastfritt sugrör, som är biologiskt nedbrytbart i havsmiljö. Tillsammans med Stora Enso har vi utvecklat världens mest hållbara sugrör för produktion i industriell skala. Varje vecka produceras och konsumeras miljarder plastsugrör. Vårt sugrör har potentialen att bli en riktig ´game changer´”, säger Sulapacs grundare och VD Suvi Haimi.

-------------------------------------------------------
Slush ett ledande event för startupföretag. Slush 2018 i Helsingfors beräknas samla  20.000 teknikentusiaster från hela världen. 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-12-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial bioråvara Finland förnybara material Förpackningsmaterial Övrigt Plast plastavfall Stora Enso Sulapac

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK