...
Svensk byrå designade prisad konservburk i stål
Konservburken har en ”kapseldesign” som ska göra det lättare att få ut innehållet.
Designbyrån Grow har anpassat designen efter produktinnehållet – här ”lyxiga” burkar med svart tryffel.

Konservburkarna kan tillverkas i olika storlekar beroende på innehåll.

Konservburkarna utvecklades av Stockholmsbaserade designbyrån Grow.

Europeiska stålföretaget Tata Steel och Stockholmsbaserade svenska designbyrån Grow har utvecklat en ny typ av konservburk, som nu tilldelats priset "Outstanding Achievement Award" i tävlingen Dieline Awards 2018.

De designkoncept, som svenska Grow tagit fram, bygger på Tata Steels polymerbelagda förpackningsstål Protact. Tanken bakom är att visa på materialets mångsidighet, flexibilitet och alla designmöjligheter för såväl lokala producenter som stora varumärken.

”Stål är ett premiummaterial, men en konservburk har inte speciellt hög status. Med den här designen vill vi lyfta fram både materialets unika egenskaper samtidigt som innehållet lyfts fram på ett nytt och mer tilltalande sätt”, säger Liselott Tingvall, Head of insight & innovation på Grow.

Konservburkarna är uppbyggda med en futuristisk kapseldesign med lutande sidor och välvd bas för att konsumenten enkelt ska kunna få ut innehållet. De har även designats med återbruk i åtanke, med möjlighet att återförsluta burkarna med vanliga skruvlock.

Med den grundläggande designen fastställd utvecklade designteamet en rad specifika prototyper för att demonstrera hur den nya designen kan användas för många olika sorters konserver.

Tävlingsbidragen innehöll konservburkar för majs, haricots verts och svart tryffel, där varje förpackning präglats med unika mönster och högkvalitativt tryck för att spegla dess innehåll. Utöver skruvlocket visar även ett sekundärt designförslag en unik öppningsring för traditionella konservburkar, döpt till ’the Loop’. Den har designats för att efterlikna formen hos ett löv, vilket förstärker Protacts egenskaper för återvinning eftersom stål kan återvinnas oändligt många gånger utan att tappa i kvalitet.

-----------------------------------------
Tata Steel är en av Europas ledande stålproducenter och levererar stålprodukter till bygg-, bil-, förpacknings-, energi- och flygindustrin, m fl.. Globalt är Tata Steel en av världens största stålproducenter med en kapacitet på över 27,5 miljoner ton och 65.000 anställda över hela världen. Koncernen omsätter cirka 20 miljarder US-dollar (drygt 181 miljarder kronor).


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-12-18

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK