...
Den nya färgen som gör svart plast detekterbar
Colour Tones nya “svarta” färg gör att svarta plastprodukter nu kan detekteras i sorteringsanläggningar som använder sig av NIR-teknologi.

Svartfärgad plast är nästan omöjlig att detektera i sorteringsanläggningar, som använder NIR-teknik (NIR = "Nära Infrarött”). Men nu har företaget Colour Tone hittat en lösning genom att utveckla en ny ”svart” färg, som kan upptäckas även i NIR-detektorer.

Svart plast är i regel färgad med ”Carbon Black” – dvs en helt svart färg, som ”suger åt sig” ljus och därför inte upptäcks i NIR-detektorer. Resultatet blir att dessa svarta plastprodukter sorteras bort, trots att de går alldeles utmärkt att återvinna och ingå i nya plastprodukter.

Men nu kommer en ny färg som löser detta problem. Det är företaget Colour Tone som utvecklat en svart färg, där man tillsatt ett grönt färgstoff, som tillåter ljuset från NIR-anläggningen att passerar igenom och därmed detektera produkten och sortera ut den till återvinning.

Nackdelen med den nya svarta färgen är att den får en lätt grönaktig ton och inte den ”knallsvarta” ton som plast färgad med Carbon Black har. 

Först ut att använda den nya ”svarta” färgen är engelska mejeriet The Collective Dairy UK, som försett en del förpackningar med ett plastlock i den nya färgen.
 

(Källa EmballageFokus/Packnews.dk & Packaging News)


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-01-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Detektering Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK