...
Automatiserad packlinje gav mer än fördubblad kapacitet
”Med den automatiserade lösningen har vi mer än fördubblat kapaciteten”, berättar Niclas Noord.
Plantorna placeras i lådor, som sedan förslutes och etiketteras.

Lådorna med plantor palletteras med en robot och pallarna plastas automatiskt i sträckfilmsmaskinen PallPack 8000.

En helt ny automatiserad packlinje med sträckfilmsmaskinen PallPack 8000 och robotpallettering har installerats vid Vibytorps plantskola i Hallsberg.
”Nu har vi mer än fördubblat kapaciteten”, säger Niclas Noord, teknisk chef på Svenska Skogsplantor.


Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom det statliga bolaget Sveaskog och Nordens största producent av plantor för skogsföryngring. Varje år producerar Svenska Skogsplantor cirka 130 miljoner plantor på sina fem plantskolor. En av dem är Vibytorps plantskola, som har 12 anställda. Under september till januari, då plantorna packas, är personalstyrkan dock nästan dubbelt så stor och arbetet sker då i treskift.

De 25–30 centimeter höga förädlade gran- och tallplantorna packas i lådor: varje låda rymmer 90 plantor och under 2019 ska närmare 250.000 lådor säljas. Plantorna planteras under våren, vilket betyder att de förvaras i fryslager under vintern.

”Ur investeringssynpunkt var det viktigt för oss att hitta en kostnadseffektiv packlinje i och med att vi har en kort produktionstid – plantorna paketeras från september till januari – och en lösning med hög produktivitet och driftsäkerhet”, säger Niclas Noord.

Tidigare hade man en lådstaplare, som staplade lådor på ett traditionellt vis och lade ut lådorna med sugkoppar. Det var en mekanisk och gammal lösning som inte var så driftsäker. Planskolan sökte i stället en flexibel lösning, som kunde anpassas till den framtida produktionen.

”I framtiden behöver vi kanske fler linjer och då ville vi inte vara låsta med en lösning. Det var ett av kraven plus att vi ville ha dubbla hastigheten på antal lådor per minut.

Med sträckfilmsmaskinen PallPack8000 samt robotpallettering har Vibytorps planskola nu mer än dubblat kapaciteten jämfört med tidigare och man har högre tekniskt utnyttjande eftersom man inte har några produktionsstörningar.

Den nya lösningen har minskat det manuella arbetet och framförallt reducerat dubbelarbetet.

”Tidigare gick det åt mycket tid att flytta produkter: palleteringen skedde på ett ställe, sträckfilmningen på ett annat och vi körde med truck mellan. Sträckfilmningen var halvmanuell, så man var tvungen att gå av trucken och sätta på plasten manuellt. Och sedan köra bort trucken igen. Tidigare var vi tre operatörer samtidigt, nu behövs bara en”, säger Niclas Noord.

Nu kommer istället två färdiga pallar som är palletterade, sträckfilmade och klara. Trucken tar två pallar åt gången och kör ut direkt till lastbil eller mellanlager. Ur arbetsmiljösynpunkt har det blivit mycket bättre och man har framför allt minskat den tid, som inte är värdeskapande. Man har tagit bort interna transporter och har allt i ett flöde.

I det nya flödet kommer plantorna i odlingskassetter, som ska återanvändas. En packmodul plockar ut plantorna ur kassetterna och lägger ner dem i lådor som limmas och sedan går vidare till etikettering. Allt detta sker automatiskt. Därefter går lådorna vidare till den nya palletteringsroboten, som placerar 24 lådor per pall och slutligen till sträckfilmsmaskinen för plastning. Pallarna får etiketter och operatören tar två färdiga pallar i taget med trucken och kör dem till lastbil eller mellanlager. 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-01-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Automation Materialhanteringsutrustningar Övrigt Pall-Pack Pallettering/sträck-& krympfilm Sträckfilm

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK