...
Storbolag satsar miljarder på att stoppa plastavfallet
AEPW-gruppen vill gemensamt satsa på att stoppa problemet med plastavfall i hav och oceaner.

”Tiden för handling är inne nu”, säger LyondellBasells VD Bob Patel.

En industrigrupp bestående av mer än två dussin internationella och välkända storbolag har bildats med syftet att stoppa det globala plastavfallet.

Gruppen kallar sig ”Alliance to End Plastic Waste”  (AEPW) och medlemmarna har redan bidragit med en miljard US-dollar (ca nio miljarder kronor) till projektet. Målet är att man inom de kommande fem åren ska satsa 1,5 miljarder dollar (ca 13,5 miljarder kronor) för att komma tillrätta med det växande problemet med plastavfall, som förorenar våra hav och oceaner.

Ett viktigt mål, som gruppen har, är att hjälpa till att utforma insamlings- och återvinningsystem, speciellt i sådana storstadsområden , som ligger vid floder där stora mängder plastavfall okontrollerat transporteras från land till hav och där nödvändig infrastruktur saknas. De flesta sådana storstadsområden och floder finns i dag i Asien.

Det är en imponerande samling globala storbolag, som nu bildat gruppen AEPW. De flesta är verksamma inom plast- och kemiområdet, men där finns även representanter från andra områden.

Bland gruppmedlemmarna kan nämnas  BASF, Braskem, Clariant, Covestro, Dow, ExxonMobil, Henkel, LyondellBasell, Procter & Gamble, Saudi Basic Industries Corp., Shell, Total och Veolia.

”Historien har visat oss att kollektiva åtgärder och partnerskap mellan industrin, regeringar och icke-statliga organisationer kan leverera innovativa lösningar på en global utmaning som denna. Problemet med plastavfall syns och märks över hela världen. Det måste åtgärdas och vi tror att tiden för handling är nu”, säger Bob Patel, VD för LyondellBasell och vice ordförande för AEPW.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-01-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Asien återvinning Avfallshantering Miljö Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK