...
Lätta Original överlägsen vinnare av Årets matbluff
Bordsmargarinet Lätta Original tog hem Äkta varas antipris Årets matbluff 2018. Margarinet innehåller mer palmolja än raps, trots att raps lyfts fram på förpackningen...

Bordsmargarinet Lätta Original blev överlägsen vinnare av antipriset Årets matbluff 2018 med över hälften av rösterna.
”Lätta är ett väldigt känt varumärke, som många har en relation till. Därför tror jag att det sticker desto mer i ögonen på folk att de bluffar på det här sättet”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara, som delar ut priset.


På förpackningen lyfter tillverkaren på flera ställen fram rapsolja i både text och bild. I själva verket innehåller den dock mer palmolja än raps, vilket endast framgår med liten text i ingrediensförteckningen på förpackningens baksida. Det skriver Äkta vara i ett pressmeddelande. 

”Det är uppenbart att tillverkaren vet att konsumenter av olika skäl inte vill köpa palmolja. Därför undviker man in i det längsta att nämna detta”, säger Björn Bernhardson.

På förpackningen lyfts även kärnmjölk fram, vilken endast utgör fem procent av innehållet. Lätta tillverkas av företaget Upfield, som nyligen köpte marginvarumärket från Unilever.

Intresset för Årets matbluff, som i år delas ut för fjärde gången, har varit rekordstort. Antalet röstande, 30.680, var nästan dubbelt så stort som året innan (15.514). Även antalet nomineringar var rekordstort – 120 mot förra årets 65. 

Äkta varas motivering:
Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: "Gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk". Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.

Röstresultat:

  1. Lätta Original, 17.606 röster
  2. Glacéau (Coca Cola) Smartwater, 5.338 röster
  3. Oatly Havregurt naturell, 4.266 röster
  4. Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice, 1.769 röster
  5. Festis Guanabana pineapple, 1.701 röster


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-01-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Livsmedel Livsmedelsförpackningar Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK