...
Är EU:s "engångsförbud" ett potentiellt hot mot vår hälsa?

Kan EU:s förbud mot engångsförpackningar (SUP) vara ett potentiellt hot mot vår hälsa? Det påstår i vilket fall David McDowell, pensionerad professor inom livsmedelsstudier på Ulster University i UK i en rapport, något som Foodnavigator.com berättar om.

David McDowell är också ordförande i en rådgivande kommitté i Storbritannien, när det kommer till mikrobiologisk säkerhet för livsmedel, en del av UK Food Standards Agency. Han tror att en mer begränsad tillgång till livsmedels- och dryckesförpackningar kommer att leda till ökad spridning av livsmedelsburna patogener. 

Många av de livsmedelsburna sjukdomarna är tämligen milda och leder kanske till obehagskänslor och kräkningar, men det finns allvarligare varianter, som i värsta fall kan vara livshotande, konstaterar David McDowell. Effektiva förpackningar ser till att livsmedelshygienen upprätthålls och stoppar spridning av sjukdomar. Professorn menar att EU inte tagit höjd för de här riskerna, när man tog beslutet om begränsningar av engångsförpackningar. 

Rapporten är beställd av Pack2Go Europe, en organisation för företag som producerar engångsförpackningar, och den får samtidigt mothugg av andra experter, som menar att vi klarar oss alldeles utmärkt med återanvändningsbara förpackningar, bestick, muggar och tallrikar, som tas om hand och diskas. Det kräver dock mer jobb och det gör att till exempel snabbmatsrestauranger hellre använder engångsförpackningar. 


BO WALLTEG

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2019-01-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Engångsförpackningar EU FoU Livsmedel Livsmedelsförpackningar Övrigt Storbritannien undersökning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK