...
HKScan fasar ut all svart plast i sina förpackningar
”Beslutet att sluta använda svart plast i Sverige och Finland är ett viktigt steg för oss”, säger Sofia Hyléen Toresson.

Nordiska kött- och charkföretaget HKScan kommer att fasa ut all svart plast i sina förpackningar i Sverige och Finland under år 2019. Plasten ska ersättas med plast av annan färg och/eller andra material.

Anledningen till att HKScan tar bort all svart plast är att sådan plast i dag är mycket svår att återvinna, eftersom det optiska sorteringssystemet, som används vid sortering av plast, inte kan läsa av det svarta kolpigmentet i plasten. Svarta plastprodukter åker därför till förbränning istället för att gå till återvinning.

”Beslutet att sluta använda svart plast i Sverige och Finland är ett viktigt steg för att öka återvinningsmöjligheterna och minska miljöpåverkan av våra förpackningsmaterial”, säger Sofia Hyléen Toresson, VD HKScan Sverige.

HKScan skriver i ett pressmeddelande att konsumenterna tycker det är viktigt med miljövänliga förpackningar. Enligt Eurobarometer 2017 tycker 94 procent av konsumenterna att den viktigaste åtgärden för att minska plastavfall är att minska andelen plastförpackningar för livsmedel. För konsumenten är förpackningens miljöpåverkan viktig, liksom hur praktisk och informativ förpackningen är.

”Vi vill göra vårt yttersta för att utveckla våra förpackningar och göra dom mer hållbara för att motsvara konsumenternas förväntningar. Vi har infört ett antal nya förpackningar på våra marknader för att förbättra produktanvändbarhet och miljöeffektivitet”, säger Sofia Hyléen Toresson.

HKScan arbetar även aktivt med förpackningslösningar, som kan bidra till att minska matsvinnet.

”I dag slängs ungefär en fjärdedel av all mat som köps, så vi alla konsumenter har också ett stort ansvar. Målet med vår förpackningsutveckling och design, är att förlänga produktens hållbarhet och öka möjligheten till återvinning”  förklarar Sofia Hyléen Toresson.

År 2017 rapporterade HKScan för första gången mängden förpackningsmaterial som användes i företagets produkter.

”Förra året kom 38 procent av materialet från förnybara källor, som wellpapp och papper. Av dessa kom cirka en femtedel från återvunna material. Vi strävar efter att minska miljöpåverkan utan att för den skull äventyra matsäkerheten”, förklarar Sofia Hyléen Toresson.

I Sverige är HKScan dedikerade att följa visionen som bestämts av Livsmedelsindustrierna (LI). LI har uppgett att alla plastförpackningar ska kunna återvinnas år 2022 och alla plastförpackningar ska tillverkas av förnybara eller återvunna råvaror före 2030.

”För att uppnå denna vision har vi startat ett hållbart förpackningsprojekt för att definiera aktiviteter för att öka användningen av hållbara och återvinningsbara material, avslutar Sofia Hyléen Toresson.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-01-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Livsmedel Livsmedelsförpackningar Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar Scan

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK