...
Ny teknik minskar matsvinn från defekta förpackningar
Med danska TriVisions optiska visionssystem kan man effektivt kontrollera och upptäcka defekta förpackningar som orsakar matsvinn.
Nya VisioPointer är kompakt och tar liten plats.
Exempel på defekter, skavanker och eventuella felaktigheter på en livsmedelsförpackning, som kan detekteras med VisioPointer.

Malmöbaserade Mobergs Produktkontroll har ingått samarbete med danska Trivision A/S och lanserar ett nytt optiskt visionsystem för livsmedelsindustrin, som kan minska matsvinn, som orsakas av defekta förpackningar.

Matsvinn är en global utmaning och FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) uppskattar att det globala matsvinnet varje år uppgår till svindlande 1,3 miljarder ton. En stor del av matsvinnet uppkommer, när produkter med defekta förpackningar når butikernas hyllor och konsumenterna där låter bli att köpa dem på grund av yttre skavanker.

Med industriell optisk teknik, som använder snabba och högupplösta kameror för att upptäcka skavanker på produkterna och förpackningarna, kan man minska matsvinnet. Industriell optisk teknik har funnits i mer än 40 år, men under de senaste 15–20 åren har tekniken blivit alltmer utbredd genom den breda distributionen av automatiserad produktion.

Tekniken används inom många olika tillverkningsanläggningar – från biltillverkning och elektronik till biovetenskap och läkemedel. Inom livsmedelstillverkning har danska TriVision byggt upp en ansenlig expertis och de kan dokumentera resultat i anläggningarna där deras teknik har installerats.

Nu lanserar TriVision en uppdaterad version av visionslösningen VisioPointer. Den är bara 80 x 80 cm och har en höjd av 1,85 meter. Den är väldigt lätt att använda och nya artiklar passerar den på bara fem sekunder. Livsmedelstillverkare kan nu automatiskt identifiera förorenade förseglingar och kvalitetsdefekter, felaktiga dekaler eller datummärkning och defekta förpackningar, mm.

”Med vår uppdaterade VisioPointer har vi gjort det möjligt att implementera vår teknik utan att bygga
om hela produktionsanläggningen. Storleken är så kompakt att den passar i alla produktionslinjer ”, säger Ole K. Neckelmann från TriVision.

Mobergs Produktkontroll AB är återförsäljare i Sverige för TriVisions produkter och system.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-01-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Livsmedel Livsmedelsförpackningar matsvinn Mobergs Visionsystem

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK