...
Ny sträckfilmsmaskin gav bättre arbetsmiljö och ökad effektivitet
Johan Zetterborg är glad och nöjd med den nya sträckfilmaren från PallPack. 
Sträckfilmaren PallPack 2000F styrs med en fjärrkontroll och operatören behöver inte lämna trucken för att starta filmningen.

När läkemedelsföretaget Fresenius Kabi köpte en ny sträckfilmsmaskin – en PallPack 2000F –  till sin anläggning i Uppsala fick man både ökad effektivitet och en bättre arbetsmiljö.
”Vi sparar nog 70 – 80 procent i tidseffektivitet”, säger Johan Zetterborg, linjechef för pallettering av förpackningar med intravenösa näringslösningen Oxalert.


Fresenius Kabi har mer än 800 anställda i Sverige, men globalt arbetar hela 110.000 anställda för bolaget, som är specialiserat på nutrition i droppåsar, narkosmedel och medicinsk teknik. Produktionsanläggningen för intravenösa näringslösningar finns i Uppsala.

Av arbetsmiljöskäl bestämde man sig för att man behövde en ny sträckfilmsmaskin vid anläggningen i Uppsala. Med den befintliga sträckfilmaren var man tvungen att lämna trucken och knyta fast sträckfilmen vid pallen och sedan backa undan trucken innan sträckfilmningen kunde påbörjas. Men med den nya maskinen slipper man de manuella arbetsmomenten.

”Du gör allting från trucken. Man ställer enkelt pallen på sträckfilmsmaskinens platta, backar undan trucken och sätter igång sträckfilmaren med en fjärrkontroll. Operatören behöver inte längre gå av trucken och knyta fast sträckfilmen, innan maskinen startas. Och man behöver inte heller skära av filmen, när sträckfilmningen är klar – det sköter PallPack-maskinen automatiskt”, säger Johan Zetterborg.

Produktionen i Uppsala rullar dygnet runt, året runt, i femskift. Den nya sträckfilmaren används vid sidan av den helautomatiska produktionslinjen och plastar cirka 50–60 pallar per dygn och vid underhållsstopp drygt det dubbla.

”På logistikavdelningen är vi cirka 30 personer och vi använder sträckfilmsmaskinen till allt möjligt, allt vi hanterar är gods som står på pallar”, säger Johan Zetterborg.

Johan Zetterborg är tydlig med att Fresenius Kabi köpte sträckfilmsmaskinen av arbetsmiljöskäl, men en ökad effektivitet har kommit som en bonus. Han uppskattar tidsvinsten till 70–80 procent eftersom den som kör igång sträckfilmsmaskinen nu kan åka iväg och göra något annat, medan maskinen arbetar.

”Maskinen var enkel att installera med ”plug-and-play” och vi har använt den i nästan ett halvår nu utan problem, det är väldigt imponerande med tanke på att den är så automatisk som den är”, avslutar Johan Zetterborg.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-02-15

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK