...
Kungen ”strålade” när han invigde SCA:s rekordfabrik
Med ett ark av pappersmassa bröt kung Carl XVI Gustaf en ljusstråle och invigde den nya massafabriken.
Kungen hälsade på i ”flygledartornet” - driftcentralen varifrån praktiskt taget alla funktioner i fabriken styrs.

Näringsminister Ibrahim Baylan var en av talarna på scenen under invigningen.

Torsdagen den 14 februari invigdes SCA:s massafabrik Östrand i Timrå av kung Carl XVI Gustaf . Den utbyggda fabriken är en av Sveriges största industriinvesteringar och den största i värden i sitt slag.
Genom att bryta en ljusstråle med ett ark av pappersmassa invigde kungen fabriken och startade därmed en spektakulär ljusshow, som markerade starten för den nya massafabriken.


”Mycket av Sveriges välstånd har byggts av skog och skogsindustrins produkter. Men skogen har inte bara format Sveriges historia. Den ger också råvaran till vår framtid i form av grön el och biodrivmedel”, sade kung Carl XVI Gustaf vid invigningen..

SCA har investerat åtta miljarder kronor i ett bygga ut fabriken till den dubbla kapaciteten, 900.000 ton blekt barrsulfatmassa, den största fabriken i sitt slag i världen. Genom investeringen når Östrand världsklass när det gäller produktkvalitet och miljöprestanda.

”När det gäller skog och skogsprodukter är Sverige en stormakt. Skogen skapar både exportintäkter och ledande teknologi för Sverige och jobb i Sundsvall, Timrå och resten av Sverige utanför storstäderna. Den förnybara resursen skog är viktig när Sverige nu bygger ett hållbart samhälle”, sade näringsminister Ibrahim Baylan vid invigningen. 

Över 300 gäster hade samlats för att delta i invigningen av Östrands massafabrik. Gästerna var en internationell skara av massakunder, leverantörer till projektet, svenska regeringen, SCA:s ägare och många andra. 

Gästerna fick en guidad rundtur i den utbyggda fabriken och fick bland annat se den nya driftcentralen, där fabrikens operatörsfunktioner samlats i en modern arbetsmiljö, som för tankarna till ett flygledartorn. Från denna driftcentral styrs praktiskt taget alla funktioner i fabriken.

”Att få delta i ett projekt som detta har varit fantastiskt. Vi har lyckats hålla budget och tidplan. Framför allt har vi lyckats genomföra projektet utan allvarliga olyckor”, sade Ingela Ekebro, SCA:s projektdirektör och ansvarig för det treåriga investeringsprojektet. 

De båda största leverantörerna till den nya Östrandsfabriken har varit Valmet, som bland annat levererat fiberlinjen med den största barrmassakokaren i världen, och Andritz, som bland annat genomfört en unik utbyggnad av fabrikens sodapanna. 

Projektet har delvis finansierats av Europeiska Investeringsbanken


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-02-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Industri massa massabruk Övrigt SCA

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK