...
Avantium nu ensam ägare till bioplastprojektet Synvina 
Bioplasten PEF kan ersätta fossil PET och användas för tillverkning av dryckesförpackningar. (Bild Synvina)
Marcel Lubben är ny VD för Synvina, sedan BASF köpts ut från joint venture-projektet. (Bild Reverdia)

”Vår tro på vår YXY-teknologi och dess marknadspotential är mycket stark”, säger Avantiums VD Tom van Aken.

Holländska kemiföretaget Avantium är nu ensam ägare till det stora bioplastprojektet Synvina, sedan man köpt ut globala polymer- och kemikoncernen BASF från joint venture-företaget.

Joint venture-projektet Synvina bildades av BASF och Avantium år 2016 med avsikten att kommersialisera Avantiums egenutvecklade YXY-teknologi, där man på katalytisk väg omvandlar växtbaserat socker till bioplasten FDCA (furandikarboxylsyra) och till den nya bioplasten PEF (polymerpolyetylenfuranat).

Bioplasten FDCA kan bland annat användas till livsmedelsförpackningar och textilier samt inom bilindustrin, medan PEF är ett hundraprocentigt biobaserat alternativ till fossil PET och kan användas för tillverkning av dryckesförpackningar med samma eller bättre egenskaper än oljebaserad PET.

BASF och Avantium blev under resans gång oense om hur deras joint venture-avtal skulle tolkas och vilken tidsplan för investeringar, etc. som skulle gälla och i oktober i fjol aviserade BASF att man kunde komma att dra sig ur mångmiljonprojektet. Parterna kunde inte komma överens och nu är det klart att BASF helt har dragit sig ur och att Avantium, efter att ha löst BASF från joint venture-avtalet med 13,7 miljoner euro (ca 145 miljoner kronor), är ensam ägare till Synvina-projektet och fri att utveckla företaget och produktionen efter eget gottfinnande.

Avantium säger i ett uttalande att man nu omdefinierar processen för kommersialisering av sin YXY-teknologi och att man inom kort kommer att informera om den nya strategin för Synvina-projektet.

"Vår tro på YXY och dess marknadspotential är mycket stark. Att producera FDCA och PEF är en komplex innovationsprocess som kräver en helt ny värdekedja”, säger Tom van Aken, VD för Avantium.

Avantium har också utnämnt Marcel Lubben till ny VD för Synvina från 1 februari i år. Han kommer närmast från Reverdia, som bland annat tillverkar och marknadsför olika biobaserade polymerprodukter. Övriga befattningshavare i Synvinas ledningsgrupp är vice VD:n Victor Vreeken och finanschefen Willem-Jan Meijer.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-02-27

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK