...
Bakslag för Ocean Cleanup – fångstarmen kollapsade
Ocean Cleanups ”System 001” ligger nu i hawaiiansk hamn, där man analyserar vad som hänt och reparerar den trasiga fångstarmen. (Bild Ocean Cleanup)
Så här såg det ut, när ”System 001” bogserades ut till ”Great Pacific Garbage Patch” i Stilla Havet i fjol.

Holländska ideella miljögruppen Ocean Cleanups projekt för insamling av plastavfall i Stilla Havet har fått problem, sedan den drygt 600 meter långa fångstarmen kollapsat.

Projektet, som fått namnet ”System 001”, startade i fjol i det område i Stilla Havet mellan Kalifornien och Hawaii, som kallas ”Great Pacific Garbage Patch” och där ofantligt stora mängder plastavfall och andra sopor flyter omkring. (Läs HÄR).

Nu rapporteras att projektet drabbats av ett temporärt bakslag beroende på att en åtta meters sektion av den långa U-formade fångstarmen, som består av ett flytande plaströr, tillverkat i 76 millimeter tjock HDPE-plast, brutits sönder och omöjliggjort insamling av flytande plastavfall.

Den sönderbrutna sektionen kunde lokaliseras och hela fångsanordningen bogserades in till hamn på Hawaii, där man nu ska reparera fångstarmen.

Enligt uppgift ska fångstarmens kollaps ha berott på en kombination av materialutmattning hos den aktuella rörsektionen samt ”stresspåverkan” i en svetsskarv.

Samtidigt med reparationen analyserar Ocean Cleanup också hur insamlingen fungerat fram till fångstarmens kollaps, som inträffade efter att ”System 001” varit ute till havs i 116 dygn.. Man har konstaterat att anordningen samlat in plast och annat avfall – såväl sådant som flyter synligt i ytan, som avfall som följer havsströmmarna i ytområdet ner till tre meters djup – men insamlingsmängderna har hittills blivit mindre än vad man kalkylerat.

”Vi har använt modeller och beräknat så noggrant vi kunnat, men det finns också en verklighet därute. Vi använder oss ju av en konstruktion och arbetar i en miljö som knappast testats förut. Vi måste helt enkelt bara prova och se vad som händer”, säger Fedde Poppenk, en av Oceans Cleanups ingenjörer.

Talesmän för Ocean Cleanup och ”System 001”-projektet säger att man räknar med att  den stora fångstanordningen för marint avfall ska vara på plats igen inom ett par månader.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-03-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Miljö Plast plastavfall världshav

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK