...
BioLyftet hjälper företag att börja använda biomaterial
Jonas Aspling (t.v.) och Erik Perzon från RISE projektleder utbildningskonceptet BioLyftet. (Bild Johan Olsson)

BioLyftet är ett utbildningskoncept från innovationsprorammet BioInnovation och riktar sig till små och medelstora företag, som praktiskt vill börja att använda biobaserade, återvunna och återvinningsbara material i sina plast- och textilprodukter.

BioLyftet, som innehåller såväl rena utbildningstillfällen som ett antal frukostseminarier, sker i samverkan med branschorganisationerna IKEM, TEKO och Skogsindustrierna.

Den kostnadsfria utbildningen omfattar två dagar. Under dagarna ges en bild av vilka alternativa material som finns och hur de presterar. Dessutom hålls olika workshop-moment, där företagen får arbeta med ett antal frågeställningar såsom mål, nuläge, hinder och kundönskemål. Efter utbildningen ska företagen ha en plan med aktiviteter för att praktiskt prova och utvärdera hållbara material i sina produkter.

De två första utbildningstillfällena sker nu i dagarna i Stockholm respektive Göteborg.

”Det har varit ett stort intresse och utbildningarna blev snabbt fulltecknade. Vi ser fram emot att arrangera fler utbildningar runt om i landet under våren och sommaren, för det finns helt klart ett behov. Många företag vill vara i framkant i omställningen till hållbara material”, säger Erik Perzon från RISE IVF, som projektleder satsningen på uppdrag av BioInnovation.

För den som vill veta mer om BioLyftet finns möjlighet att delta i frukostseminarier, där det ges inspiration och exempel på hur hållbara material används i olika produkter, framtidsspaningar om vad som sker inom området samt information om utbildningen. 
Kommande frukostseminarier äger rum i Värnamo den 21 mars, Växjö den 22 mars och Karlstad den 11 april. Fler frukostseminarier planeras och även fler utbildningstillfällen, exempelvis i Värnamo med start den 3 maj.

Utbildningskonceptet BioLyftet är framtaget av RISE med hjälp av medel från Naturvårdsverket. Projektet är en del i Naturvårdsverkets satsning på en hållbar plastanvändning och minskad miljöpåverkan från plast. Under 2019 genomför det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation utbildningarna i nära samverkan med branschorganisationerna IKEM, TEKO och Skogsindustrierna. 

Läs mer om BioLyftet HÄR!

---------------------------------------------------------
BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster.

Läs mer om BioInnovation HÄR!


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-03-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Biomaterial Bioplaster Naturvårdsverket Övrigt Plast Plastförpackningar RISE

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK