...
Stora Enso investerar i linje för formpressade fiberprodukter
Exempel på produkter av formpressad fiber som Stora Enso ska tillverka vid bruket i Hylte. (Bild Stora Enso)
”Den här investeringen är ytterligare ett steg i vårt transformationsarbete för att ersätta plast”, säger Sohrab Kazemahvazi. (Bild Stora Enso)

Stora Enso meddelar att man investerar nästa generations förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara lösningar av formpressad fiber. Investeringen på fem miljoner euro (ca 53 miljoner kronor) sker vid bolagets bruk i halländska Hylte, där man ska bygga en ny produktionslinje.

Stora Enso skriver att tekniken för formpressad fiber gör det möjligt att tillverka cirkulära produkter, vilket innebär att de är förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara, samt att de inte innehåller någon plast. 

Investeringen vid Stora Enso Hylte stärker Stora Ensos möjligheter att ersätta fossilbaserade produkter och därmed bidra till att bekämpa de globala utmaningarna med plastavfall. De första produkterna förväntas introduceras på marknaden i slutet av 2019.

Produkter av formpressad fiber tillverkas av olika typer av kemisk massa och kemitermomekanisk massa (CTMP) som maskinpressas till önskad form. Råmaterialet är massa tillverkad av trä från FSC- och PEFC-certifierade, spårbara källor i Sverige och Finland. Stora Enso kommer att tillverka råmaterialet vid sina bruk i Sverige och Finland och konverteringen sker vid Hylte bruk. Den årliga kapaciteten under det inledande teststadiet kommer att vara cirka 50 miljoner produkter, med planer på utökning.

Produktionslinjen kommer att drivas av en ny affärsenhet för formpressad fiber som även kommer att arbeta med forskning och utveckling kring nya material och tekniker för formpressad fiber. Potentiella produkter inkluderar förpackningsartiklar för engångsbruk såsom plastfria muggar, skålar, clamshell-förpackningar, tallrikar och lock till kaffemuggar. Det omfattar även icke livsmedelsrelaterade produkter som tillgodoser efterfrågan från konsumenter som vill ha miljövänligare alternativ till plast.

”Den här investeringen är ytterligare ett steg i vårt transformationsarbete för att ersätta plast och andra fossilbaserade material med förnybara och återvinningsbara alternativ. Investeringen innebär att vi kan hjälpa våra kunder att bygga upp sina varumärken som miljövänliga, cirkulära företag”, säger Sohrab Kazemahvazi, Vice President, Head of Formed Fibre.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-03-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Engångsförpackningar Förpackningsmaterial FSC FSC-certifiering Övrigt Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK