...
Hemköp först i Sverige med bärkasse i bioplast
 

Hemköp, som ingår i Axfood-koncernen, blir den första svenska detaljhandelskedjan, som introducerar en plastkasse tillverkad av bioplast.
Bärkassen är tillverkad i av 100 procent "grön" polyeten tillverkad av etanol från sockerrör, som producerats i Brasilien av företaget Braskem. Råvaran transporteras från Brasilien med båt till Tyskland, där själva bärkassarna tillverkas.
Den nya kassen sägs minska koldioxidutsläppen med 70-75 procent jämfört med en vanlig kasse tillverkad av oljebaserad plast.


"Nu har äntligen en återvinningsbar plastkasse i mjukplast av förnyelsebar råvara blivit verklighet i Sverige. Det här är helt enkelt Sveriges första riktiga miljöplastkasse. För att minska klimatpåverkan så mycket som möjligt bör man även återanvända kassen några gånger, innan man lämnar den till plaståtervinning", säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood/Hemköp.
Det har i flera år varit Hemköps strategi att gå över till plastkassar av grön polyeten, skriver Hemköp i ett pressmeddelande, men inte förrän nu, när Braskem startat storskalig produktion av grön polyeten har man kunnat förverkliga planerna.
Plasten i Hemköps miljökasse har exakt samma egenskaper som polyeten baserad på olja och kan återvinnas på samma sätt, skriver företaget.
N.B.: Mer om brasilianska Braskems sockerrörsbaserade polyeten kan du läsa HÄR och HÄR.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-01-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK