...
Skotska forskare utvecklar MAP-film som skiftar färg när maten inte längre är ätlig
Professor Andrew Mills leder forskningen i Glasgow.

Vid Strathclyde University i skotska Glasgow pågår för närvarande ett intensivt utvecklingsarbete, som syftar till att få fram en MAP-förpackning, som skiftar färg, när innehållet har blivit för gammalt eller förvarats felaktigt eller när förpackningen har öppnats/skadats.
Forskningen, som leds av professor Andrew Mills vid Department of Pure and Applied Chemistry, inriktas på att få fram en "intelligent plastfilm", som kan skifta färg och som kan ersätta de friliggande eller påklistrade och ofta dyra temperaturindikatorer till förpackningar med modifierad atmosfär (MAP), som i dag finns på marknaden.


"Vi slänger i dag alldeles för mycket mat, vilket är en både ekonomisk och miljömässig belastning. Med vår forskning hoppas vi kunna bidra till mindre livsmedelsspill, samtidigt som vi minskar risken för att människor äter mat, som inte längre är lämplig för konsumtion", säger professor Andrew Mills.
Den speciella förpackningsplast, som de skotska forskarna håller på att utveckla, är tänkt att genom färgförändring ge en klar och otvetydig signal till konsumenten, när livsmedlet i en MAP-förpackning inte längre är ätbart och förhindra eventuell förvirring kring olika "bäst före"-märkningar. Plasten ska också indikera när en förpackning förvarats i felaktig temperatur eller när en förpackning skadats eller öppnats och MAP-effekten gått förlorad.
"Modifierad atmosfär används för att begränsa tillväxt av sådana organismer, som förstör livsmedel, och MAP-förpackningar kan i dag förses med lösa indikatorer eller speciella etiketter, som visar om förpackningen hanterats felaktigt eller om innehållet är dåligt. Men dessa indikatorer är dyra och därför hoppas vi kunna utvecklas en "intelligent" plast med samma egenskaper, vilket skulle innebära reducerade kostnader för förpackningsindustrin", säger professor Mills.
Förpackningsprojektet vid Strathclyde universitet sponsras med cirka 3,6 miljoner kronor (325.000 pund) av Scottish Enterprise Proof of Concept Programme.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-01-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Övriga Övrigt Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK