...
Källsortering på allra högsta nivå...
Mount Everest – världens högsta berg och världens högst belägna soptipp...
Massor med kvarlämnat skräp och avfall finns ända uppe på 8.500-meters nivån!

Mount Everest är inte bara världens högsta berg – den välkända toppen i Himalaya är också världens högst belägna "soptipp"! Massor med kvarlämnat skräp och sopor – allt från klätterutrustningar och tält till tomma förpackningar – finns längs lederna och i de olika depålägren, ända upp till 8.500-meters nivån!
Men nu ska det bli slut på nedskräpningsproblemet på Mount Everest. Nyhetssajten recyclingnet.se skriver att
upp mot tio ton skräp och avfall nu ska fraktas ner till baslägret på 5.450 meters höjd, där det ska källsorteras och tas omhand.


Källsorteringsprojektet på Mount Everest är initierat av den österrikisk-nepalesiska ideella organisationen eco Himal och de nepalesiska bergsbestigarnas fackliga organisation Everest Summiteers Association. I ett första skede ska man alltså försöka transportera ner så mycket som möjligt av det kvarlämnade skräp och annat, som finns uppe på berget, men i ett längre perspektiv är det tänkt att man ska bygga upp en infrastruktur, som systematiskt ska hantera problemet och se till att inga nya "sopberg" skapas i den unika miljön, som är listad som världsarv av Unesco.
Källsorteringsprojektet på Mount Everest stöttas också av ett flertal internationellt kända bergsbestigare och äventyrare, däribland svenskarna Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Lars Cronlund, vilka samtliga har bestigit den 8.848 meter höga toppen.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-01-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK