...
Tectubes lanserar världens första tandkrämstub tillverkad i bioplast
Svenska Tectubes tillverkar världens första tandkrämstub av bioplast.

Svenska Tectubes, som ingår i Sidel-koncernen, lanserar vad man säger är världens första helt nedbrytbara tandkrämstub, tillverkad av bioplast.
Tuben, som tagits fram för "naturtandkrämen" Prabhupada från svenska allVeggie, är tillverkad av bioplast från tyska FKuR Kunststoff GmbH i Willich och tubens olika delar formsprutas, extruderas och trycks av Tectubes.


För Tectubes, som producerar mer än 300 miljoner plasttuber om året i sina fabriker i Sverige och Nordamerika, var det en utmaning att för första gången använda biopolymerer som utgångsmaterial för tubtillverkning.
"Vi behövde ha kompatibilitet mellan de olika delarna och matcha dem tillsammans med goda konverteringsegenskaper. Men med hjälp av FKuR:s expertis och deras urval av bioplaster uppnådde vi ett mycket tillfredsställande resultat", säger Johan Barkentin, projektledare på Tectubes.
allVeggie, med säte i Emmaboda, har tillverkat tandkräm byggd på naturliga och miljövänliga råvaror sedan 1992. För dem är en nedbrytbar tub av bioplast ett sätt att betona företagets ekologiska grundsyn.
"Genom att använda bioplaster sänder vi en signal och uppfyller vår intention att ha en övergripande miljövänlig lösning med enbart biologiskt nedbrytbara råvaror och produkter", säger allVeggies VD Stefan Lundbladh.
Tyska FKuR Kunststoff är en ledande tillverkare av tekniska bioplaster och producerar och marknadsför kundanpassade biopolymerer under varumärkena Bio-Flex (baserad på mjölksyra) och Biograde (baserad på cellulosa) samt den naturfiberförsträkta polymeren Fibrolon. I sitt utvecklingsarbete har FKuR ett nära samarbete med tyska forskningsinstitutet Fraunhofer.
"Det här visar mångsidigheten hos bioplaster och hur långt man kommit i utvecklingen av dessa när det gäller hanterbarhet och slutegenskaper", säger FKuR:s skandinaviske säljare Bjarne Högström i en kommentar till den nya tandkrämstuben.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-02-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kemteknisk Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK