...
Tetra Pak bygger nytt och lägger ner
Så här kommer Tetra Paks nya fabrik i Indien att se ut, när den står färdig i slutet av nästa år.
Alejandro Anavi är chef för Supply Chain Operations vid Tetra Pak.
Kandarp Singh är VD för Tetra Pak India.

Tetra Pak ska bygga en ny fabrik för tillverkning av vätskekartong i Indien. Fabriken, som kommer att kosta drygt 900 miljoner kronor och initialt får en årskapacitet på 8,5 miljarder förpackningar, ska stå färdig i slutet av nästa år.
Samtidigt meddelas att Tetra Pak lägger ner produktionen vid sin fabrik i Wrexham i Wales. Den brittiska fabriken, som även den tillverkar kartongmaterial till vätskekartongförpackningar, ska i stället byggas om till en lager- och administrationsenhet, som ska serva Tetra Pak övriga anläggningar i Storbritannien och Irland.


150 personer mister jobben, när Tetra Paks Wrexham-fabrik stänger ner produktionen i slutet av april i år. Kvar blir 115 anställda som ska sköta lagerhållning och administration.
Anledningen till produktionsnedläggningen i Wrexham är, enligt uppgifter som Tetra Pak lämnat till brittiska media, att företaget upplevt en nedgång i de exportvolymer, som svarat för cirka hälften av fabrikens tillverkning.
"Beslutet har varit oerhört svårt att fatta, men nödvändigt för att säkra vår fortsatta konkurrenskraft i regionen", säger Rik Jacobs, chef för Tetra Pak UK och Irland.
Ny fabrik i Indien möter ökad efterfrågan
Den nya fabriken, som Tetra Pak ska bygga i Indien, kommer att förläggas i Chakan, nära staden Pune i indiska delstaten Maharashtra. Fabriken byggs för att möta en ökande efterfrågan på vätskekartongbaserade förpackningar till mejeriprodukter och andra flytande livsmedel i såväl Indien som i södra och sydöstra Asien samt i Mellanöstern.
"Fler och fler människor i de här regionerna blir medvetna om de näringsmässiga fördelarna av aseptiskt tillverkade och förpackade mejeriprodukter och fruktdrycker", säger Alejandro Anavi, chef för Supply Chain Operations vid Tetra Pak.
Vid den indiska fabriken ska Tetra Pak tillverka vätskekartongmaterial till förpackningstyper som Tetra Brik Aseptic, Tetra Fino Aseptic and Tetra Classic Aseptic. Investeringen beräknas gå på 100 miljoner euro (cirka 910 miljoner kronor) och när fabriken står färdig får den initialt en produktionskapacitet på 8,5 miljarder förpackningar om året, med möjlighet till utbyggnad för att uppnå en total kapacitet på 16 miljarder förpackningar.
Tetra Pak har sedan tidigare en fabrik i Pune, där man investerat 24 miljoner euro. Den fabriken har varit verksam i nästan 14 år och har nu uppnått sin fulla kapacitet.
"Indiens starka ekonomisk tillväxt kombinerad med en dynamisk kundbas och moderniseringen av distributions- och försäljningsnät har resulterat i en ökad efterfrågan och skapat möjligheter för den här investeringen", säger Kandarp Singh, VD för Tetra Pak India.
Investeringsbeslutet i Indien följer på tidigare Tetra Pak-beslut att investera i ökad produktionskapacitet i Kina, Pakistan, Ryssland och Brasilien.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-02-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK