...
Småföretagens framtidstro ökar - 27 procent tänker nyanställa
 

De svenska småföretagens framtidstro är stor och mer än vart fjärde småföretag kommer troligtvis att nyanställa under 2011. Det framkommer i en ny undersökning från FöretagarFörbundet där 1.500 småföretagare har tyckt till.
Undersökningen visar att i år är fler småföretag positiva till att nyanställa jämfört med för ett år sedan.
"Småföretagen är Sveriges tillväxtmotor och de drar nu på allvar i gång jobbjakten runt om landet. Men vi skulle se betydligt fler nya arbetstillfällen, om arbetsgivaravgiften sänktes", säger Camilla Littorin (bilden), förbundssekreterare på FöretagarFörbundet.


I FöretagarFörbundets undersökning svarade 27 procent av de 1.500 småföretag, som ingick i enkäten, att de "Ja, absolut" eller "Ja, troligtvis" kommer att nyanställa under 2011. Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) uppgifter fanns det 2009 i Sverige 144.706 företag med 0-9 anställda och med en omsättning över en miljon kronor .
"Om 27 procent av dessa skulle nyanställa en person per företag, så innebär det att drygt 39.000 nya jobb skapas i Sverige!", säger Camilla Littorin.
Undersökningen visar också att av de småföretagare, som är intresserade av att anställa, planerar nästan hälften att anställa en person på heltid. Omkring en tredjedel tror att de kommer heltidsanställda två eller fler personer. Tre av tio har intentionen att rekrytera en eller fler deltidsanställa under 2011.
Det vanligaste sättet för småföretagarna att komma i kontakt med jobbkandidater är via det egna nätverket av medarbetare, släkt och vänner. Därefter kommer spontanansökningar.
"Det är angeläget att förmedla till arbetssökande att spontanansökningar är oumbärliga för de hårt arbetande småföretagarna. Så det är bara att ligga på för den som söker jobb", påpekar Camilla Littorin.
De åtgärder som småföretagen spontant efterfrågar från politikerna för att underlätta ”match-makingen” är nya former av provanställningar, en effektivare arbetsförmedling och fler branschanpassade specialistutbildningar. I ett litet företag är varje medarbetare en nyckelperson och en av småföretagens största utmaningar är att få tag i rätt person med rätt kompetens.
Undersökningen genomfördes i FöretagarFörbundets medlemspanel av Hero Kommunikation mellan 31 januari och 3 februari 2011. Totalt fullföljde 1520 småföretagare webbenkäten. Hela rapporten kan läsas i pdf-dokumentet nedan:

Ladda ner PDF: FöretagarFörbundet.pdf


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-02-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK