...
Innventia invigde världens första pilotanläggning för nanocellulosa
Torgny Persson, affärsområdeschef Material Processes, klippte bandet vid invigningen hos Innventia.
"Vi är oerhört stolta", säger Mikael Ankerfors, Innventia.
">
Pilotanläggningen kan producera 100 kilo nanocellulosa per dag.

Världens första pilotanläggning för produktion av nanocellulosa har invigts hos forskningsföretaget Innventia i Stockholm.
Anläggningen gör det möjligt att för första gången arbeta med nanocellulosa i stor skala och den är ett viktigt steg mot industrialisering av en ny energieffektiv tillverkningsprocess.
"Med större volymer kan vi studera användningen av nanocellulosa i tillämpningar, som kräver mer material", säger forskningschef Mikael Ankerfors på Innventia.


Nanocellulosa är ett material som utvinns ur träfibrer. Det har exceptionella styrkeegenskaper i klass med Kevlar och är väldigt lätt, men i motsats till Kevlar och andra material baserade på fossila råvaror är nanocellulosa helt förnybart.
Tidigare var tillverkningsprocessen alltför energikrävande för att en kommersialisering av nanocellulosa skulle vara tänkbar, men tack vare den processutveckling, som Innventia har gjort, är det nu fullt möjligt. Energiförbrukningen har kunnat minskas med totalt 98 procent, vilket motsvarar en besparing på 29.000 kWh per ton.
"Under en lång tid har vi sett ett stort intresse från industrin för att utnyttja nanocellulosa som en förstärkningskomponent i andra material, såsom papper, kompositer och plast. Vi kan också skapa nya, mer effektiva och förnyelsebara barriärfilmer för livsmedelsförpackningar, berättar Mikael Ankerfors.
För att kunna utveckla applikationer som papper och kompositmaterial är den mängd råvara, som producerats i ett laboratorium, inte tillräcklig. Den nya pilotanläggningen, som nu invigts, är däremot dimensionerad för en produktion på 100 kg per dag.
"Med de här volymerna kan vi göra körningar på vår pilotpappersmaskin FEX. Vi får också tillfälle att fortsätta utvecklingen av processen och att visa intresserade industripartners hur processen kan fungera i verkligheten", säger Mikael Ankerfors.
Alla delsteg är nu på plats i processen och anläggningen är uppstartad och produktionen har inletts..
"Vi är oerhört stolta över att som enda företag i världen kunna erbjuda industrin verkliga möjligheter att delta på detta spännande område och nu börjar vi arbetet mot nästa steg: en installation i fullskala hos en partner i industrin", säger Mikael Ankerfors.
Vid invigningen deltog representanter från såväl industrin och offentliga finansiärer som deltagare i forskningsprojekt relaterade till nanocellulosa. Förutom att titta på den nya anläggningen erbjöds tillfälle att känna på prover av nanocellulosa och olika exempel på tillämpningar t.ex. barriärfilmer, textilfibrer och nanoskum gjorda från nanocellulosa. Invigningsbandet klipptes av Torgny Persson, som är affärsområdeschef för "Material Processes" hos Innventia.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-02-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK