...
Nytt EU-direktiv mot falska läkemedel

EU-parlamentet har röstat igenom ett nytt EU-direktiv mot förfalskad medicin.
All medicin ska i framtiden vara märkt med serienummer och förpackningarna ska vara plomberade för att förhindra att de töms på den äkta medicinen och fylls med falska preparat på vägen till köparnas apotek eller brevlådor. Det skriver Svenska Dagbladet.


Mängden förfalskade läkemedel har ökar kraftigt de senaste åren. WHO beräknar att i västvärlden innehåller en av hundra läkemedelsförpackningar förfalskad medicin. Värst är problemet på Internet, där mer än hälften av de läkemedel, som säljs utan uppgiven ägare, bedöms vara förfalskningar.
"Falska läkemedel är osynliga mördare, antingen för att de inte har någon effekt eller för att de innehåller giftiga ämnen, som kan skada eller till och med döda dem, som tar dem", sade portugisiska vänsterpolitikern Marisa Matias vid omröstningen i EU-parlamentet.
I vissa förfalskade mediciner har man påträffat rena gifter som kylarvätska, råttgift, bly och polermedel..!
Det nu fattade EU-direktivet försöker enligt SvD också komma till rätta med problemet med läkemedelsförsäljning via Internet. Direktivet förespråkar exempelvis att nätapotekens hemsidor ska vara märkta med en EU-logotyp och länka till en myndighetssida. De ska också finnas i en europeisk databas över godkända nätapotek.
Direktivet säger också att EU:s tulltjänstemän ska få utbildning, så att de lättare ska kunna avgöra om läkemedelsförpackningar och deras innehåll är äkta eller förfalskade.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-02-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Läkemedel Övriga Övrigt Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK