...
Norsk professor belönas för banbrytande forskning om flygburen laserscanning
 
Skiss över principerna för flygburen laserscanning. (Bild Lantmäteriet)

2011 års Marcus Wallenbergpris tilldelas professor Erik Næsset (bilden) vid Norges Universitet för Miljö- och Biovetenskap, Ås, Norge, för hans banbrytande forskning om flygburen laserskanning som en integrerad del av skogsinventeringar.
"Den områdesbaserade metoden med flygburen laserskanning, som professor Næsset har utvecklat, har blivit en referensmetod mot vilken nya metoder jämförs", skriver Marcus Wallenbergs Stiftelse bl. a. i sin motivering.


Skog är en värdefull naturresurs och en förnybar källa till råvaror för trä- och fiberprodukter (bl.a. förpackningar), biobränslen och andra bioprodukter. Världens skogar är också viktiga för bevarande av den biologiska mångfalden och för lagring av koldioxid. Ett hållbart skogsbruk bygger på kvalificerad information om skogsresursen och dess biologiska och sociala miljö, vilken samlas in genom olika former av inventeringar.
Markbaserade inventeringsmetoder kan ge data av hög kvalitet, men ofta till ganska höga kostnader, medan däremot flygburen laserscanning är en effektiv och tillförlitlig inventeringsmetod, som också innebär stora besparingar.
Flygburen laserskanning har väsentligt förändrat arbetet med skogsinventering världen över och kostnadsbesparingar på i storleksordningen 40 – 50 procent har uppmätts. Av stor betydelse är även den förbättrade kvalitet på informationen, som kan fås. Den flygburna laserskanningstekniken är även användbar vid bedömningen av skogarnas ekosystemfunktioner och har använts inom kolrapporteringen genom uppskattningar av skogsbiomassa samt vid detektering av habitat för arter viktiga för bevarandet av den biologiska mångfalden.
Professor Erik Næsset har aktivt arbetat med att föra ut metoden med flygburen laserskanning till skogsbranschen bl.a. genom att anordna workshops och testa metoden i olika fallstudier. Enligt Marcus Wallenbergs Stiftelse framstår Erik Næsset som den enskilda person som haft allra störst betydelse för att göra flygburen laserskanning till en operativ metod för skogsinventering.
Marcus Wallenbergpriset, som i år delas ut för 28:e gången, kommer att delas ut till professor Erik Næsset vid en ceremoni i Stockholm den 3 oktober 2011. Priset, som är på två miljoner kronor, överlämnas av kung Carl XVI Gustaf. Dagen efter prisceremonin ordnas ett symposium på det prisbelönade temat och dess betydelse för markanvändning samt skogsindustri och samhälle.
Erik Næsset är född 1958 i Norge. Han tog sin doktorsexamen inom skogsbruk 1992 vid lantbruksuniversitetet i Norge. Efter att 1990 ha anställts vid institutionen för skogsvetenskap på lantbruksuniversitetet i Norge utnämndes han till professor 1996. Sedan 1997 har han varit professor vid institutionen för ekologi och naturresurshushållning vid Norges Universitet för Miljö- och Biovetenskap i Ås. Erik Næsset samarbetar bland annat med NASA/Goddard Space Flight Center, Yale University, University of Minnesota, Sveriges lantbruksuniversitet, Helsingfors universitet och Östra Finlands universitet, och han leder flera internationella projekt inom sitt ämnesområde. Han är författare eller medförfattare till mer än 80 vetenskapliga artiklar.
Marcus Wallenbergpriset är internationellt och instiftades 1980 av skogsindustriföretaget Stora Kopparbergs Bergslags AB, nu Stora Enso. Priset utdelas av den oberoende stiftelsen Marcus Wallenbergs Stiftelse för Främjande av Skogsindustriell Vetenskaplig Forskning och går till en enskild forskare eller en mindre grupp av forskare för en banbrytande upptäckt eller utveckling inom ett för skogsindustrin betydelsefullt område.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-03-02

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Övriga Övrigt Personal

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK