...
UPM Raflatac lanserar bionedbrytbara filmer för komposterbara förpackningar
 

Under beteckningen RafBio lanserar finska UPM Raflatac en serie bionedbrytbara etikettmaterial, avsedda för applicering på förpackningar inom livsmedel, drycker och hygien, vilka uppfyller den europeiska standarden EN13432 för komposterbara förpackningar.
RafBio-sortimentet av etikettfilmer består av bionedbrytbara cellulosafilmer och filmer tillverkade av bioplasten PLA samt speciella pappersetikettmaterial kombinerade med Raflatacs nya bionedbrytbara etikettlim RP 55 Bio.


De cellulosabaserade etikettfilmerna i RafBio-serien finns i transparant, vitt och silver och är tillverkade av träfiber från skogsplantager. De är hållbart producerade och kan komposteras i hemmiljö, vilket anses tilltala konsumenterna. Filmerna är toppbelagda för god tryckbarhet.
Bioplastfilmerna i RafBio-serien, vilka finns i transparent och vitt, är tillverkade av majsstärkelse och är godkända för direktkontakt med livsmedel. Filmerna är industriellt komposterbara, har goda tryckegenskaper, hög motståndskraft mot repor och lång livslängd. Filmerna har också extra hög grad av glansighet eller genomskinlighet och är motståndskraftiga mot fukt, olja och fett.
UPM Raflatacs nyligen lanserade självhäftande lim RP 55 Bio är utvecklat för maximal hållbarhet och biologisk nedbrytbarhet. Limmet, som innehåller en hög halt av icke-fossila material, är tillgängligt tillsammans med de nya bionedbrytbara etikettfilmerna samt med de två pappersmaterialen Raflacoat Plus och Thermal ECO 300, vilka i likhet med de flesta etikettmaterial i papper godtas som biologiskt nedbrytbara.
RafBio-filmerna finns också försedda med Raflatacs självhäftande lim RP 37, som har högre transparans och bättre fuktresistens. RP 37-limmet är inte biologiskt nedbrytbart i sig själv, men eftersom mängden lim tillsammans med mängden tryckfärger är mindre än en procent av totala materialmängden i en förpackning, anses detta försumbart enligt standarden EN13432.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-03-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Etikett/Märkning Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Kemteknisk Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK