...
Pepsi slår Coca-Cola på fingrarna:
Världens första PET-flaska tillverkad helt av biomaterial!
 

Läskedrycks- och livsmedelsjätten PepsiCo meddelar att man har utvecklat världens första PET-flaska tillverkad uteslutande av växtbaserat och helt förnyelsebart material!
Bioplasten i flaskan tillverkas genom en kombination av biologiska och kemiska processer, vilka skapar en molekylstruktur identisk med oljebaserad PET.


PepsiCos "gröna" flaska, som ser ut, känns och fungerar som en konventionell plastflaska i PET, kommer i ett första skede att pilottillverkas under nästa år och därefter lanseras kommersiellt på bred basis.
"Denna innovation är ett direkt resultat av vårt engagemang för forskning och utveckling och innebär ett omvälvande genombrott för PepsiCo och dryckesindustrin", säger PepsiCos ordförande och koncernchef Indra Nooyi.
Den nya flaskan är 100 procent återvinningsbar och PepsiCo skriver i ett pressmeddelande att den "vida överstiger befintliga industritekniker".
Flaskan tillverkas i nuläget helt av biobaserade råvaror som tallbark, majsskal och präriegräset switchgrass, men i framtiden räknar PepsiCo med att man ska kunna bredda utbudet av användbara råvaror, så att man även ska kunna använda sådana biprodukter, som man får i sin egen livsmedelsverksamhet, exempelvis apelsinskal, potatisskal, havreskal, etc.
"Som ett av världens största livsmedels- och dryckesföretag har PepsiCo den unika möjligheten att med hjälp av biprodukter från vår livsmedelsverksamhet tillverka en miljövänligare flaska till våra dryckesprodukter. Det här skapar en uthållig affärsmodell som förverkligar mottot ´Performance with Purpose´!", säger Indra Nooyi.
PepsiCos värsta konkurrent Coca-Cola Company har som bekant tidigare lanserat sin PlantBottle, som består av upp till 30 procent växtbaserad bioplast, medan resten består av konventionell jungfrulig eller återvunnen oljebaserad PET. Men nu tycks alltså Coca-Cola har slagits på fingrarna av PepsiCo, när det gäller att lanserar bionedbrytbara och miljövänliga förpackningar– och kampen mellan de två dryckesgiganterna kan nu säkerligen förväntas eskalera ytterligare!
OBS! Vill du läsa mer om Coca-Colas PlantBottle: fritextsök på "plantbottle" i vår sökruta nere till höger!


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-03-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK