...
Frito-Lay löste problemet:
Bioplastpåsen kan göra biocomeback!
 

I mitten av 2009 meddelade chipstillverkaren Frito-Lay i USA, ägt av PepsiCo, stolt att man tagit fram en påse tillverkad av ett komposterbart material baserat på plaster från växtriket. Spännande tyckte konsumenten, men det tog inte lång tid innan klagomålen började komma. Påsen prasslade för mycket och störde biobesökare och Frito-Lay fick kalla kårar och tog tillbaka de gamla materialen i påsen för packning av det mest sålda chipset.
Nu har man dock hittat en lösning som gör att bioplasten kan hitta tillbaka in biosalongen!


Att den ganska styva påsen lät mycket var det ingen som förnekade. Mätningar visade att den kunde nå ljudnivåer jämförbara med en hårt trafikerad gata, och det kan naturligtvis vara lite störigt i en biosalong. I USA valde därför Frito-Lay att ganska snabbt gå tillbaka till de gamla påsmaterialen efter en ökande kritikstorm. I Kanada reagerade biobesökarna inte på samma sätt, där ansåg man att det var en smäll man fick ta för miljön och där fick påsen vara kvar.
Under större delen av förra året jobbade Frito-Lay med att hitta en lösning och nu har man lyckats. Det visade sig att om man använder ett annat lim vid lamineringen av påsens två lager så kunde man åstadkomma en slags ljudbarriär. Det fanns en viss skepsis hos Frito-Lay kring att det skulle räcka med att byta lim, men det visade sig alltså stämma. Prasslet gick från mellan 80 och 85 decibel till 70, vilket är jämförbart med hur mycket en vanlig påse prasslar.
Den tystare påsen används nu för packning av det mest sålda chipset. Företaget avvaktar konsumentreaktionerna innan man bestämmer sig för om man ska använda materialet för packning av alla typer av chips.
En tystare biosalong med andra ord. Nästa steg måste väl bli att utveckla chips som inte knastrar när man äter dem.


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2011-03-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK