...
Multivacs framgångssaga:
Från blygsamt "garageföretag" till global koncern på femtio år
Framgångssagan Multivac i två bilder: från ett blygsamt garage till en global koncern med en imponerande tillverkningsanläggning och 3.000 anställda...
Sepp Haggenmüller med kompanjoner vid den allra första kammarmaskinen, byggd 1961.

Globala förpackningsmaskinkoncernen Multivac firar i år sitt 50-års jubileum.
Historien om Multivac är något av en modern framgångssaga och handlar om entreprenören och grundaren Sepp Haggenmüller, som 1961 började bygga förpackningsmaskiner hemma i sitt lilla "garage" och inom några år byggde upp ett företag, som i dag är en av världens största leverantörer av förpackningslösningar med drygt 3.000 anställda över hela världen...


Multivac är i dag en global marknadsledare inom varmformningsmaskiner. Dessutom har man ett omfattande sortiment av traysealers, kammarmaskiner, transportband, etiketteringsmaskiner, kvalitetskontrollsystem, automation och kompletta förpackningslinjer i sin produktportfölj. Av de drygt 3.000 anställda arbetar cirka 1.300 på huvudfabriken i tyska Wolfertschwenden och företaget har över 60 dotterbolag runt om i världen. I Sverige finns sedan 1998 Multivac AB Sverige i Lund, med ett 30-tal anställda.
Men starten för 50 år sedan var som sagt minst sagt blygsam. Den skedde i ett garageliknande utrymme där Sepp Haggenmüller byggde den första kammarmaskinen. En kort tid senare flyttade man in i den första egna fabrikslokalen, som låg i Böhen i sydtyska Allgäu, och där började man också tillverka de första rollstockmaskinerna. De första varmformningsmaskinerna utvecklades under åren 1966-67 och innebar ett internationellt genombrott för Haggenmüller och hans partner. Framgångarna gjorde att verksamheten expanderade alltmer och 1970 flyttade man till ett fabriksområde i närbelägna Wolfertschwenden, där bolagets tillverkningsanläggningar och huvudkontor sedan dess varit belägna.
Från 1970-talet och framåt utvecklade maskintillverkaren från Allgäu sina maskinkonstruktioner med banbrytande innovationer. Man hade fokus på resursåtgång, hygienisk design och konsumentskydd – nya tankar på den tiden, men tankar som fortfarande genomsyrar verksamheten.
Idag är namnet Multivac synonymt med varmformningsmaskiner och koncernen sägs stå för hälften av världens produktion av sådana förpackningsmaskiner, men företaget har kontinuerligt utökat sitt produktsortiment och i början av 1990-talet blev trågförslutare en tredje stor produktgrupp jämsides med varmformare och kammarmaskiner..
År 1993 utökade Multivac åter sin produktportfölj till att även omfatta märkning och kodning. Det skedde genom att man övertog företaget MR Etikettiertechnik i westfaliska Enger, vilket numera heter Multivac Marking & Inspection.
Multivac var också tidigt inne på att utveckla förpackningslösningar för sterila medicintekniska produkter. Detta skedde redan i slutet av 1960-talet och företaget kom snabbt att bli marknadsledande på området. Idag garanterar Multivac Clean Design en optimal genomsynlighet och spårbarhet i hela processen.
Multivac började tidigt exportera inom Europa och snart därefter också till länder utanför Europa. Sedan början av 2000-talet har den internationella expansionen intensifierats och i dag har koncernen ett världsomspännande försäljnings-och servicenätverk med mer än 60 helägda dotterbolag. Mer än 80 procent av produktionen vid fabriken i Wolfertschwenden exporteras och all export sorterar under Schweizbaserade dotterbolaget Multivac Export AG, som grundades 1969.
Förutom maskintillverkning är den stora anläggningen i Wolfertschwenden även centrum för koncernens forskning och utveckling samt för reservdelsproduktion och central marknadsföring. I Wolfertschwenden finns även avdelningarna för försäljning och service på den tyska marknaden. Produktionsanläggningen i Wolfertschwenden expanderar fortfarande – bland annat bygger Multivac just nu ett nytt training & application center, som beräknas stå färdigt år 2013.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-03-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaskiner Marknad Maskin och Utrustning Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK