...
Bioplastfilm i tyskt kompostprojekt
Hushållen i Bad Dürkheim kommer att få vardera 10 påsar för organiskt avfall, tillverkade i BASF:s biopnedbrytbara plastfilm Ecovio FS.

I tyska Bad Dürkheim har avfallsföretaget AWB inlett ett samarbete med kemi-. och polymerkoncernen BASF för att utröna om BASF:s bionedbrytbara plastfilm Ecovio FS kan användas till påsar för organiskt avfall, som deponeras för organisk nedbrytning på industriella komposter.
Tillsammans genomför de båda företagen ett pilotprojekt, som börjar den 6 april, och där Ecovio-påsar, fyllda med organiskt avfall, ska deponeras i stor skala på en industrikompost i Grünstadt, vilken ägs av avfallsbolaget GML Abfallwirtschaftsgesellschaft mbH.


När projektet inleds kommer de cirka 65.000 hushållen i Bad Dürkheim-distriktet att tilldelas 10 avfallspåsar vardera, tillverkade av Ecovio FS, samt informationsmaterial. Dessutom kommer ytterligare avfallspåsar att finnas tillgängliga vid ett antal utdelningsplatser inom distriktet.
Hushållen kommer att uppmuntras av fylla påsarna med mat- och annat organiskt avfall och placera dessa i kärlen för organiskt avfall.
BASF skriver i ett pressmeddelande att påsar av Ecovio gör hanteringen av organiskt avfall enklare och renare. Påsarna skyddar mot att oönskade odörer tränger ut och insekter tränger in. De håller också helt tätt – även mot fuktigt avfall som tepåsar, fruktrester, etc.
Projektet med Ecovio-påsarna i Bad Dürkheim-distriktet går ut på att se om påsarna bryts ner på samma sätt som avfallspåsar av pappersmaterial och om de i så fall kan ersätta dessa.
Från BASF:s sida är man övertygade om att projektet kommer att bli en framgång för Ecovio-påsarna.
"Vid ett test som vi genomförde vid den organiska kompostanläggningen i Grünstadt år 2009 och där nedbrytningstiden för olika typer av plastpåsar, fyllda med organiskt avfall, mättes, var det endast avfallspåsar tillverkade i Ecovio som bröts ner helt och tillräckligt snabbt", säger Jürgen Keck, som är global affärschef för bionedbrytbara plaster och stationerad vid BASF:s huvudanläggning i Ludwigshafen.
Eciovio-plasten är en kombination av BASF:s oljebaserade, men biologiskt nedbrytbara, polyester Ecoflex och en mjölksyresbaserad polymer, tillverkad av majsstärkelse.
"Plasterna Ecoflex och Ecovio är båda primärt utvecklade för att användas till bärkassar och till kassar för organiskt avfall, vilka ska brytas ner i industriella komposter", säger Andreas Künkel, som är ansvarig för utvecklingen av bionedbrytbara plaster hos BASF.
Det oberoende konsultföretaget IBK-Solutions kommer att övervaka och utvärdera pilotprojektet i Bad Dürkheim-distriktet och om resultatet blir tillfredsställande kommer Ecovio-påsarna att bli permanent godkända och finnas tillgängliga för alla invånare i distriktet.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-03-25

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK