...
Vattenflaskan mot strömmen...
Den miljövänliga Retap-flaskan i hårt, reptåligt glas är en flergångsflaska som ska fyllas med kranvatten och ersätta dyrt buteljerat dricksvatten.

Retap är namnet på en dansk-svensk innovation inom det alltmer växande området "dricksvatten på flaska". Men det är en produkt som minst sagt går mot strömmen – det är nämligen en specialtillverkad glasflaska, som är avsedd för flergångsbruk och som ska fyllas med vanligt kranvatten och sålunda ersätta dyrt buteljerat bordsvatten!
"Ur miljömässig synpunkt är det inte försvarligt att betala upp till tvåtusen gånger mer för vanligt dricksvatten, bara för att det är fabriksbuteljerat på en PET- eller glasflaska", säger Retap ApS ekonomidirektör Henrik Kemp.


Henrik Kemp är också en av grundarna bakom Retap och han fick den första inspirationen till Retap-konceptet i samband med FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn 2009.
"Jag började undersöka de miljömässiga effekterna av att transportera dricksvatten på flaska runt jorden. Och jag kom fram till att det helt enkelt inte är försvarbart att forsla buteljerat vatten, typ Evian eller Ramlösa, runt jordklotet, när dricksvatten av samma kvalitet finns i kranarna i de flesta länder!", säger han.
Resultatet blev Retap – en specialtillverkad och specialdesignad glasflaska, som rymmer en halv liter och som är tänkt att alltid finnas till hands – på skrivbordet, på matbordet, på promenaden, på motionspasset, på resan...
Tanken bakom Retap-konceptet är också att man ska dricka direkt ur flaskan och därmed eliminera behovet av olika förbrukningsprodukter som till exempel plast- och pappmuggar för vatten.
Den tunnväggiga Retap-flaskan är specialtillverkad i slag- och reptålig borosilikat, vilket är samma typ av extra hårt glasmaterial, som användes till laboratorieglas. Den maskinblåsta flaskan, som väger 225 gram, tål hög temperatur och stora och snabba temperaturväxlingar. Även om inte tillverkaren garanterar det, så har den vid tester visat sig klara att tappas i golvet flera gånger.
Flaskan har en bred mynning utan gängor, som gör att den är lätt att dricka ur. Den är försedd med en specialkork, tillverkad i det silikonliknande termoplastiska gummimaterialet SEBS. Korken sägs ha en livslängd på tio år vid normal användning.
Retap är också ett hälsosammare alternativ än att återanvända PET-flaskor, vilka samlar på sig mycket bakterier i gängorna, och dessutom även kan avsöndra ohälsosamma ämnen. Retap-flaskan är utformad med släta ytor där inga bakterier kan växa. Flaskan, som även kan användas för heta drycker, är lätt att diska och hålla ren och både den och korken kan maskindiskas.
Flaskan är i standardutförande försedd med en väl synlig Retap-logotyp, men företag kan trycka sin egen logotyp på flaskan och på så sätt använda den som marknadsföringsverktyg. Företag kan också välja egen färg på korken, vilken annars finns i standardfärgerna svart, ljusgrå och blågrön.
Retap-flaskan har uppmärksammats för sin design och för sitt annorlunda koncept. I december i fjol tilldelades den "Promotional Gift Award 2011" vid en ceremoni i Köln och vid en prisceremoni i Essen den 4 juli i år kommer man få ta emot den prestigefyllda utmärkelsen "Red Dot Design Award 2011".
Företaget Retap ApS grundades 2009 av danska och svenska entreprenörer och i dag har företaget nio anställda och kontor i Danmark, Sverige och Tyskland. Flaskorna tillverkas i Tjeckien och korkarna i Tyskland och i dagsläget marknadsförs och säljs Retap-flaskorna i mer än tio länder.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-03-25

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Glas Glas Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK