...
Innventia-forskare skapade unikt verktyg som mäter förpackningens prestanda
 

I dag den 13 april disputerar Innventia-forskaren Chris Dominic (bilden) med sin avhandling "Packaging Logistics Performance", som har till syfte att förstärka kunskapen om förpackningar och deras integrerande roll med aktörer längs utbuds- och efterfrågekedjan.
I sitt arbete har Chris Dominic skapat en modell för att öka kunskapen om förpackningslogistik. Denna modell består bland annat av det unika verktyget ”Packaging Scorecard”, som mäter prestanda för förpackningslogistik och visar de brister, som finns i olika nivåer i värdekedjan.


"Jag började arbeta med just förpackningar, eftersom det är ett intressant område för att konkret visa hur logistik fungerar. Men till min förvåning upptäckte jag att här inte fanns något verktyg för att mäta prestanda", berättar Chris Dominic, som är logistiker i grunden.
Det verktyg, som Chris Dominic nu har utvecklat, strukturerar de krav som ställs på förpackningen av olika aktörer. Användaren matar in data om det egna förpackningssystemet och genom att jämföra det med data för de förpackningar som är "Best in Class" föreslår verktyget effektiv produktutveckling där brister identifieras. Verktyget svarar på frågor som: "Hur ligger jag till i jämförelse mot mina konkurrenter" och "Vad ska jag göra för att förbättra min förpackning?". Det vidareutvecklade verktyget finns redan nu tillgängligt online under namnet Packaperforma.
För att kunna säga något om prestandan i förpackningslogistik gäller det att förstå dess värdekedjor.
"Prestanda inom förpackningslogistik handlar om att göra rätt saker och att positionera sina produkter och tjänster i förhållande till konkurrenternas
I sin forskning har Chris Dominic intervjuat upp mot 100 företag inom olika värdekedjor.
"Vi pratar ju så slarvigt om värdekedjor. I själva verket handlar det ju om företag, eller rättare sagt människor i företag, som ska ha de här kontakterna och kunskapen om förpackningar. För producenten är frågan, om hur man bygger en förpackning, en central del, medan fyllaren inte ser det på samma sätt. Där någonstans övergår förpackningen från att vara en hårdvara till att bli en tjänst.
Är verktygen färdigutvecklade nu? Nej, Chris Dominic har redan nästa mål i sikte.
- Jag vill undersöka hur det går att applicera aspekter som hållbarhet på modellerna för förpackningslogistik. Då kommer vi in på frågor om exempelvis fossila bränslen, vattenanvändning och energieffektivisering, men det går ju hand i hand med de tankegångar, som redan finns. Målet blir alltså att undersöka hur effektiv logistik kan bidra till en hållbarare värld.
Disputationen inleds kl. 13.15 i STFI-salen hos Innventia, Stockholm.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-04-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Övriga Övrigt Personal

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK