Åre Chokladfabrik, som startades 1991 av Marina Hansson, Eva-Lena Grape och Marie Söderhielm, började med att förpacka sina hemmagjorda chokladpraliner i enkla papperstrutar. Men verksamheten har växt kraftigt: nu tillverkar man nästan 9 miljoner praliner om året (för hand!) och då måste man ha bättre förpackningslösningar.
Förpackningstillverkaren Eson Pac i Veddige hjälpte Åre Chokladfabrik att ta fram den första kommersiella förpackningen i kartong och nu har samarbetet utvidgats så att Eson Pac levererar såväl flera olika förpackningstyper som hjälper till med design och prototyper.
"Samarbetet med Åre Choklad är väldigt intressant, inte bara för att produkterna smakar fantastiskt! Från enklare uppdrag i början omfattar vårt samarbete idag många olika förpackningsstorlekar i flera olika material, den senaste skyltställ i well. Uppdragen från Åre Choklad har varit utmanande och ställt oss på prov vilket är med att hela tiden utveckla oss som företag", säger Mattias Karlsson, säljansvarig hos Eson Pac.
Åre Chokladfabrik har idag cirka 15 anställda året runt, men under högsäsongerna jobbar närmare 25 personer i fabriken. Cirka 9 miljoner praliner tillverkas om året och varenda pralin görs för hand. I takt med utvecklingen har behoven av olika förpackningslösningar också ökat. Från att från början bara ha varit pappersstrutar består idag förpackningsfloran av flera olika förpackningstyper, etiketter och skyltställ.
"Vi kände ett behov av att arbeta mer med våra förpackningar som en del i vår profilering. Vi säljer idag via vår butik i Åre men även via webben och då måste våra förpackningar signalera rätt budskap", säger Marina Hansson, som är inköpschef.
Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com