Gillets årsmöte gick i hälsans tecken
Surdeg är en hel vetenskap insåg gillets medlemmar vid besöket på Saltå Kvarn.
Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn.
En fika på lagret.
Färdigjäst fram gäster
Manfred Enoksson kan allt om surdeg och lite till.

”För hälsa och välmående”, så löd rubriken på Svenska Förpackningsgillets inbjudan till Vårmöte med studiebesök och årsmöte.
Ett trettiotal medlemmar kände sig kallade och de fick en mycket intressant dag.


Ett trettiotal SFG-medlemmar hade samlats utanför Södertälje Central denna den första riktigt soliga och varma vårdag, torsdagen 14 april, för gemensam avfärd till närbelägna Ytterjärna. Där väntade studiebesök på Saltå Kvarn och vd Johan Ununger gav deltagarna en introduktion till företaget, som har en intressant historia. Han berättade att bageriverksamheten växer och att det nya bageriet i stockholmsförorten Bromma, vilket invigdes för snart ett år sedan, nu är i full drift.
”Vi anser att bröd ska vara färskt utan tillsatser och vara lokalproducerat så nära konsumenten som möjligt”, sade Johan Ununger.
Genom kortare transporter minskar man också miljöpåverkan.
Surdegsbröd en hel vetenskap
Saltå Kvarn har sedan 1964 förädlat biodynamiskt och ekologiskt odlade spannmål. Företagets mångårige och välkände bagarmästare Manfred Enoksson gav en spännande lektion i konsten att baka surdegsbröd och det visade sig vara en hel vetenskap. Det gäller att använda samtliga sinnen. Det handlar om långa jäsningstider, men inte för långa. Med andra ord, det är viktigt att ha fingertoppskänsla och mycket tålamod. Det tar tid, inte bara att baka utan också att uppnå perfektion i bakandet.
Manfred Enoksson leder kurser i denna sköna konst för såväl professionella som lekmän. På det sättet har Saltå Kvarn och dess produkter fått internationellt rykte.
Läkemedelsförpackningar en grannlaga uppgift
På eftermiddagen besöktes AstraZenecas tablettfabrik i Gärtuna i utkanten av Södertälje. Det är en av världens största tablettfabriker och tillverkar läkemedel för företagets samtliga marknader, berättade Lena Axelsson-Larson, som är ansvarig för förpackningsutveckling.
Att utveckla, förnya och förändra förpackningar för receptbelagda läkemedel är en grannlaga uppgift. Det kräver oändligt många godkännanden innan det är klart för lansering.
Ett bra och lyckat exempel på nytänkande och kundanpassning är den så kallade plånboksförpackningen, som lanserades för rätt många år sedan. Den är diskret, lätt att stoppa i fickan eller i handväskan och enkel att öppna.
Ett aktuellt problem att lösa är den patientinformation som ska bipackas receptbelagda läkemedel.
”Mängden information på bipacksedlarna ökar ständigt och de blir därmed allt mer omfattande”, sade Lena Axelsson-Larson.
Nu undersöker man möjligheterna att använda sig av andra tekniska lösningar. En möjlighet är att apoteket skulle kunna skriva ut patientinformationen i anslutning till att läkemedlet hämtas, men ännu finns inga lösningar klara.
I huvudet på en 80-talist
Emilia Nilsson, som är tjugotre år, höll ett rappt och roligt anförande om trender sett ur 80-talisternas perspektiv. Emilia Nilsson kommer i juni att utexamineras som förpackningsutvecklare från Nackademin. För de som var med och som har ytterligare några decennier på nacken var det uppfriskande att lyssna till den entusiasm som föredraget utstrålade.
Låt mig bara nämna några av nyckelorden: egoist, krävande, kräsen, kreativ, valfrihet, kameleont, möjligheter, förtrolla, engagera, drivna entreprenörer i sociala medier, multi kulti och augmented reality!
Något att fundera på!
Vårmötet avslutades med Svenska Förpackningsgillets årsmöte och läcker årsmötesmiddag på Scandic Skogshöjd i Södertälje.

Årsmöteshandlingar finns på www.forpackningsgillet.nuKERSTIN FAHLSKOG

Publicerad: 2011-04-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:

ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
Dynatec
RPC