...
UPM och franska Vertaris samarbetar kring återvinning av silikonbelagt releasepapper
Silikonbelagt releasepapper, som blir en restprodukt vid etikettapplicering, kan nu "avsilikoniseras" och återanvändas vid papperstillverkning.

Finska UPM och franska recyclingföretaget Vertaris har startat ett samarbete med syfte att bygga upp ett europeiskt återvinningssystem för silikonbelagt releasepapper till självhäftande etiketter.
Releasepapper, som håller etiketterna "på plats" tills de applicerats, bildar en restprodukt vid etikettering och majoriteten av de stora mängder releasepapper, som bildas, kan idag inte återvinnas utan går till förbränning.
Men nu har Vertaris utvecklat en metod, som gör att silikonet kan avlägsnas från releasepappret, vilket sedan kan brytas ner till pappersfiber och återanvändas.


Vertaris har utvecklat sin nya teknik vid företagets state-of-the-art-anläggning i franska Voreppe och nu har UPM:s etikettdivision UPM Raflatac ingått ett samarbetsavtal med Vertaris med innebörden att spill från Raflatacs pappersbaserade release liners, som uppkommer i Europa, levereras till Vertaris i Voreppe, där det "desilikoniseras" och återvinns som pappersfiber. Dessa återvunna pappersfiber kommer sedan att användas till pappersproduktion vid UPM:s pappersbruk. Projektet innebär en utvidgning av Raflatacs återvinningskoncept RafCycle.
"Vårt mål är att minimera avfall och maximera återanvändning och med vår unika position som tillverkare av såväl etikettpapper och självhäftande laminat som grafiskt papper producerat av returpapper är det här ett koncept som perfekt passar vår portfölj. Det är ett utmärkt exempel på vårt ´Biofore´-tänkande som fokuserar på värdeskapande genom innovation och hållbarhet", säger Marko Haven, chef för R&D UPM Paper.
"Både Vertaris och UPM lägger stark tonvikt på hållbara produkter och hållbar produktion. Med UPM:s ledande ställning i kombination med vår teknik kan vi erbjuda en hållbar återvinningslösning för pappersbaserade release liners, som kommer hela etikettindustrin till gagn", säger Vertaris koncernchef François Vessiere.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-04-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK