...
Kanske läge för en bal?
Balpresstillverkaren Orwak fyller 40 år
"Den tysta familjen" – en serie tystgående balpressar, som Orwak lanserat under de senaste åren.
Den första innovationen: säckkomprimatorn 5030 från 1971.
Komprimatorn Orwak 1030 tar inte mer plats än en soptunna.

Svenska balpresstillverkaren AB Orwak firar i år sitt 40-års jubileum. Sedan den blygsamma starten 1971 har företaget växt och finns i dag representerat genom distributörer och servicepartners i mer än 40 länder.
När Orwak startade för 40 år sedan var det genom en patenterad lösning för effektiv avfallskomprimering: en metod som gick ut på att komprimera avfall i en säck till endast tiondelen av den ursprungliga volymen!
Innovationen presenterades på många mässor och ledde till att Orwak redan från starten kunde bygga upp ett nätverk av distributörer runtom i Europa.


Efter starten red Orwak vidare på 1970-talets återvinningsvåg och lanserade ett flerkammarsystem 1978. Den nya produkten var en toppmatad balpress med flera kamrar, konstruerad för att underlätta och uppmuntra till sortering och komprimering av återvinningsbart material vid källan. Ursprungskonceptet har vidareutvecklats till flera nya moderna modeller, vilka är populära flera decennier senare.
1980-talet kännetecknades av en stark expansion för Orwak. Företaget etablerade sig på nya geografiska marknader och kom in i livsmedelsbranschen, då företaget började leverera tusentals maskiner till olika livsmedelskedjor. 1985 tog Orwak steget in på den nordamerikanska marknaden och grundade försäljningsbolaget Orwak USA Inc.
På 1990-talet utvidgade Orwak sitt sortiment genom att introducera vertikala enkelkammarpressar. Den nya balpresserien kunde genom variationen i storlek och kapacitet mellan den minsta och den största modellen erbjuda lösningar för såväl små som stora avfallsvolymer. Under 1990-talet startade Orwak också ett försäljningsbolag på den nya marknaden i Polen samt gjorde sin första etablering i Asien genom att inleda ett partnerskap i Japan. Några år in på 2000-talet kompletterades produktsortimentet med de helautomatiska brikettpressarna Brickman, som möjliggör storskalig avfallshantering.
År 2005 blev en milstolpe i Orwaks historia, då välkända norska återvinnings- och avfallshanteringsbolaget Tomra blev ny ägare till Orwak.
De senaste åren har Orwak lanserat "Den tysta familjen", som är en helt ny serie av snabba, flexibla och tystgående balpressar. Med hjälp av ny hydraulik har ljudnivåerna sänkts till samma nivå som en standarddiskmaskin i hemmiljö! En låg ljudnivå bidrar till en bättre arbetsmiljö för personalen och spelar en viktig roll när balpressen placeras i en miljö nära kunden. Ett exempel på en avfallskomprimator, som är lämplig för offentliga miljöer, är företagets senaste produkt, Orwak 1030, som inte tar mer golvplats än en ordinär soptunna, men som sväljer upp till sju gånger mer avfall.
Orwaks huvudkontor och tillverkningscentrum ligger i småländska Sävsjö och därifrån har sedan 1971 närmare 70.000 maskiner levererats ut till mer än 80 länder runtom i världen.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-04-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Maskin och Utrustning Materialhanteringsutrustningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK