...
Trots motstånd från stora aktieägargrupper:
Coca-Cola fortsätter med BPA i sina dryckesburkar
 

Coca-Cola kommer att fortsätta att använda den omstridda och omdebatterad kemikalien Bisphenol-A (BPA) i sina dryckesburkar av metall. Det skriver foodmonitor.se, som citerar tidningen The Independent.
Beslutet att fortsätta belägga insidan av dryckesburkarna med en skyddande plasthinna, som innehåller BPA, togs vid ett aktieägarmöte i slutet av april hos Coca-Cola Company. Enligt The Independent ville drygt en fjärdedel av aktieägarna att Coca-Cola slutar använda BPA, men 74 procent av aktieägarna röstade för en fortsatt användning och de får stöd av bolagets ledning, som anser att kemikalien är ofarlig i den form den finns i dryckesburkarna.


"Om vi hade det minsta tvivel om säkerheten med våra förpackningar, så skulle vi inte fortsätta använda BPA. Så enkelt är det", sade Coca-Cola Companys VD och koncernchef Muhtar Kent i samband med aktieägarmötet.
BPA är en s.k. mjukgörare och används som tillsatskemikalie i plaster i bland annat livsmedelsförpackningar, leksaker, nappar, m fl. BPA anses kunna frigöras från plasten och vandra över till ett förpackat livsmedel eller direkt till en användare, speciellt om plasten värms upp eller är gammal och skör.
Debatten kring BPA och dess eventuella farlighet har varit intensiv de senaste åren. Larmrapporter som talar om cancerrisker, hormonrubbningar och förändringar i arvsmassan har avlösts av lugnande rapporter, som säger att medlet i de små mängder det rör sig om är ofarligt för människan. Många länder har dock infört mer eller mindre omfattande förbud mot användningen av BPA och inom EU har tillverkning och försäljning av nappar och nappflaskor, som innehåller BPA förbjudits. I Danmark har man dessutom gått ett steg längre och även stoppat förpackningar som innehåller BPA, om produkterna är avsedda för barn under 3 år.
Inom livsmedelsindustrin är meningarna delade om BPA:s farlighet. Coca-Cola tillhör de storföretag som alltså – trots ett betydande motstånd från stora aktieägargrupper – anser att kemikalien är ofarlig, när den finns i tunna, skyddande plasthinnor i förpackningar, medan andra stora livsmedelsproducenter som Nestlé, Heinz och Cambell, enligt foodmonitor, väntas fasa ut användningen av Bisphenol-A under de kommande åren.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-05-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Metall Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK